Sydänsairauksien määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina. Se on lisännyt sydänpotilaille tehtyjen hoitotoimenpiteiden määrää.

Mediuutiset selvitti yliopistosairaaloissa tehtyjen kardiologisten toimenpiteiden ja leikkausten määriä viime vuosina. Lähes kaikissa yliopistosairaaloissa toimenpiteiden määrä on ollut viime vuosina reippaassa kasvussa.

– Jos katsotaan vielä pidemmällä aikavälillä, eniten ovat lisääntyneet tahdistimien asennukset ja rytmihäiriöiden katetriablaatiot. Niiden määrät ovat yli kaksinkertaistuneet vuodesta 2006, sanoo professori, ylilääkäri Pekka Raatikainen Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksesta ja Suomen kardiologisesta seurasta.

Esimerkiksi Hyksissä Raatikaisen mukaan kapasiteetti ei tahdo enää riittää laitteiden asennuksiin. Myös jono katetriablaatioihin on liian pitkä. Tilannetta on paranneltu muun muassa lisätyö- ja työaikajärjestelyin, mutta se ei Raatikaisen mukaan riitä.

– Tähän pitäisi ehdottomasti kiinnittää huomiota tulevaisuudessa, jotta kaikki potilaat saataisiin hoidettua ajoissa, Raatikainen sanoo.

Pallolaajennusten määrä on kasvanut kaikissa yliopistosairaaloissa. Suurinta kasvu on ollut Tyksissa ja Kysissa.

Vuonna 2011 Tyksissa tehtiin pallolaajennuksia 783 potilaalle. Kolme vuotta myöhemmin niitä tehtiin lähes tuhat.

– Osin lisäys selittyy paremmalla kapasiteetilla, mutta myös toimenpiteiden tarve on lisääntynyt, vaikka hoitopäätöksiä tehtäisiin kuinka tiukoilla lääketieteellisillä kriteereillä, sanoo professori, toimialuejohtaja Juhani Airaksinen Tyksin Sydänkeskuksesta.

Vuodeosastot ovat täyskuormitettuja

Sydänsairaudet ovat lisääntyneet, kun sepelvaltimokuolleisuus on laskenut ja väestö ikääntynyt. Yhä useampi selviytyy infarktista. Siksi on paljon potilaita, joilla on vaikea sydänsairaus. Esimerkiksi Hyksissä vakavaa infarktia sairastavien potilaiden määrä lisääntyy kahdeksan prosenttia vuodessa.

Airaksisen mukaan sepelvaltimotauti ei ole enää 40–50-vuotiaiden miesten, vaan yli 60-vuotiaiden miesten ja yli 70-vuotiaiden naisten sairaus.

– Vielä 80-luvulla yli kuusikymppisiä ei otettu ohitusleikkauksiin ja 70–75-vuotias oli jo kaikkien hoitojen ulkopuolella. Nyt hoidetaan yhä vanhempia, toteaa Airaksinen.

Kysissa pallolaajennuksia tehtiin jopa reilu kolmannes enemmän vuonna 2014 kuin vertailuajankohtana kolme vuotta aikaisemmin. Vuonna 2015 rikottiin 2 000 varjoainekuvauksen ja 1 000 pallolaajennuksen rajat.

Kys Sydänkeskuksen palveluyksikköjohtaja, professori Juha Hartikaisen mukaan Kysissa sydänhoidon vuodeosastot ovat olleet täyskuormitettuja jo vuosien ajan.

– Enempää niissä ei pysty hoitamaan. Hoitotapoja on siksi muutettu. Hoitoa on nopeutettu, toimenpiteitä ja leikkaustoimintaa on muutettu polikliiniseksi toiminnaksi ja potilashotelli on otettu käyttöön, jolloin samoilla osastoresursseilla on saatu hoidettua enemmän potilaita.

Sydäntautien ennaltaehkäisy on epäonnistunut Suomessa

Toimialajohtaja, professori Markku S. Nieminen Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksesta uskoo, että sydänsairauksien lisääntymisen taustalla on väestön ikääntymisen lisäksi myös epäonnistunut perustautien hoito ja ennaltaehkäisy.

Siihen viittaavat hänen mukaansa kansallisen Finriski 2012 -tutkimuksen tulokset, jonka mukaan ylipaino ja kolesterolitasot ovat väestötasolla nousseet.

– Elintavanmuutokset ja perustautien lääkehoito ovat puutteellisia. Niiden seurauksena sydänongelmat muuttuvat yhä moninaisemmiksi, kun sairauksien taustalla ovat sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine ja perinnöllinen alttius, Nieminen sanoo.

Hänestä on huolestuttavaa, että Finriskin mukaan suomalaisten korkean verenpaineen väheneminen on hidastunut ja veren kolesterolimäärä on kääntynyt nousuun.

– Tähän liittyy julkinen keskustelu veren rasvoista ja rasvalääkityksestä. On ihmisiä, jotka suhtautuvat epäillen esimerkiksi kolesterolilääkitykseen, silloinkin kun lääkitys olisi aiheellinen, arvioi Nieminen, joka toimii Sydäntutkimussäätiön hallituksen puheenjohtajana.

Miten pallolaajennusten ja läppäleikkausten määrät ovat kehittyneet yliopistopiireissä? Lue koko juttu Summasta.

Summassa on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.