Keski-Suomen Sairaala Novan eli uuden keskussairaalan tiloissa Jyväskylässä toimiva Sydänsairaala avaa ohjauspoliklinikan, joka keskittyy sepelvaltimotautipotilaisiin.

Ohjauspoliklinikan tavoitteena on tarjota sairaalasta kotiutuneille potilaille henkilökohtaisempaa tukea elinikäisen sairauden kanssa pärjäämiseen.

”Kutsumme potilaat maksuttomalle ohjauspoliklinikalle 2–3 viikkoa kotiutumisen jälkeen. Vastaanotolla puhumme tehdyistä tutkimuksista, lääkehoidon merkityksestä ja jatkohoidosta. Potilasta rohkaistaan liikuntaan ja aktiiviseen arkeen”, kardiologian ylilääkäri, toimintojohtaja Kai Nyman kertoo tiedotteessa.

Sairaus vaatii sulattelua

Klinikan katsotaan olevan tarpeen, sillä vaikka potilaat saavat ohjeita jo osastolla, voi ympäristö voi olla siellä hektinen ja potilas itse muiden potilaiden ympäröimä.

”Tuore tieto sairastumisesta voi vaatia sulattelua. Poliklinikalla on mahdollista antaa henkilökohtaisempaa ja monipuolisempaa tukea sepelvaltimotaudin kanssa elämiseen, sillä kyseessä on elinikäinen, parantumaton sairaus”, Nyman sanoo.

Ohjauspoliklinikka on tarkoitettu työikäisille ja eläkeläisille, joilla on hyvä toimintakyky. Potilaat voivat mennä klinikalle läheisensä kanssa.

Ohjauspoliklinikalla työskentelevät sairaanhoitaja ja fysioterapeutti sekä tarvittaessa lääkärit, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sosiaalityöntekijä ja farmaseutti. Jatkokäynnin voi varata esimerkiksi sydänpotilaiden seksuaalineuvontaan.

Yhteistyötä eri tahojen välillä

Ohjauspoliklinikan avaaminen parantaa potilaan hoitoon liittyvää yhteistyötä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon, työterveyshuollon ja järjestöjen välillä. Se osaltaan tukee hyvinvointialueen toimintaa. Vastaava ohjauspoliklinikka on toiminut Tays Sydänsairaalassa Tampereella jo lähes kymmenen vuoden ajan.

Keski-Suomessa Saarijärven, Karstulan, Kannonkosken, Kivijärven ja Kyyjärven kotiutuneet sydänpotilaat eivät kuulu ohjauspoliklinikan piiriin, sillä Saarikka järjestää vastaanotot omana toimintanaan.

Lue seuraavaksi: