Sydänpotilaiden määrän kasvaessa Tays Sydänsairaala muutti perinteisen päiväosastonsa toimenpideosastoksi.

Sydänsairaalassa hoidetaan tällä hetkellä vuosittain 4 500 toimenpidepotilasta, joille tehdään esimerkiksi sepelvaltimoahtauman pallolaajennus, tahdistimen asennus tai aorttaläpän korjaus TAVI-toimenpiteellä. Päiväosaston muutos toimenpideosastoksi teki ympäristöstä vähemmän sairaalamaisen, hoitokokemuksesta sujuvamman ja turvallisen ja samalla osastolle järjestyi myös enemmän potilaspaikkoja.

Uudella osastolla voidaan järjestää keskitetysti potilaan koko hoitokäynti. Muutoksen myötä potilaat siirtyvät saliin omissa vaatteissa ja toipuvat valvotusti samalla osastolla.

”Vähemmän sairaalamainen” tarkoittaa muun muassa tätä:

– Perinteisesti sairaalaan tuleva potilas makuutetaan heti sairasvuoteelle, vaikka hänen vointinsa ei vaatisi vuodelepoa. Esimerkiksi sepelvaltimoiden varjoainekuvaus vaatii vain lyhyen seurannan osastolla. Loungessa eli ”olohuoneessa” toimenpidettä odottava potilas voi selata tabletilla tv-ohjelmia, hakea jääkaapista mieleisen välipalan ja automaatista kahvia. Edes toimenpidesaliin ei ole välttämätöntä pukea sairaalavaatteita, toimintopäällikkö Jyri Koivumäki Tays Sydänsairaalasta kertoo tiedotteessa.

– Toimenpiteen jälkeen potilaan toipuminen järjestyy samalla osastolla joko tuolipaikalla, perinteisellä vuodepaikalla tai vaativammissa toimenpiteissä heräämötasoisella paikalla. Vain poikkeustapauksessa potilas siirretään sydänvalvontaan tai vuodeosastolle.

Aiemman päiväosaston nimi antoi suppean kuvan toiminnasta, sillä osastolla on koko ajan hoidettu myös yöpyviä potilaita.

– Henkilökunta osallistui aktiivisesti uuden osaston suunnitteluun niin, että toiminta palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla potilaitamme. Myös hoitajien työn mielekkyys kasvaa, kun samalla osastolla voi hyödyntää osaamistaan potilaiden hoidossa aina toimenpiteiden valmisteluista vaativaan jälkihoitoon saakka, osaston palveluvastaava Niina Hietamies kertoo tiedotteessa.

Sydänsairaala haki uuteen toimintatapaan ideoita yhteistyökumppaniltaan Englannista, Liverpool Heart and Chest -sairaalasta, joka on valittu useita kertoja Englannin parhaaksi julkiseksi sairaalaksi.

– Liverpoolissa on saatu hyviä kokemuksia siitä, että hoito pystytään järjestämään tehokkaasti myös kodinomaisessa tilassa, toimintojohtaja, ylilääkäri Markku Eskola toteaa tiedotteessa.