Itä-Suomen yliopiston professorin Pasi Tavin johtama tutkimushanke on saanut Business Finlandin TUTLI-rahoituksen uuden tehokkaan lääkkeen kehittämiseksi sydämen vajaatoiminnan ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Lähtökohtana ovat tutkijoiden kehittämät molekyylit, joilla voidaan vaikuttaa sydämen vajaatoimintaan johtaviin solutason mekanismeihin. Tutkimusryhmä on kehittänyt yhdisteitä, jotka uudelleenohjelmoivat solujen geenien ilmentymistä.

– Ne saavat soluissa aikaan samanlaisia positiivisia vaikutuksia kuin liikunta ja estävät näin sydämen vajaatoiminnan etenemistä. Niillä voidaan myös lievittää jo puhjennutta tautia, Tavi kertoo.

Hankkeen kokonaisrahoitus on 534 377 euroa.

Business Finlandin rahoittaman Exercise mimetic drug molecules-hankkessa luodaan sekä teknologinen että kaupallinen valmius uusien lääkemolekyylien tuotteistamiseksi.

Tavoitteena on saada aikaan suunnanmuutos sydämen vajaatoiminnan etenemisessä, perustaa globaaleille markkinoille tähtäävä yritys sekä vahvistaa samalla alueellista ja valtakunnallista ja terveyden ja hyvinvoinnin innovaatioekosysteemiä.

Kaksi vuotta kestävän hankkeen kokonaisrahoitus on 534 377 euroa.

Tarve ensimmäiselle sydämen vajaatoimintaa tehokkaasti hoitavalle lääkkeelle on todella suuri.

Sydämen vajaatoimintaan ei ole toistaiseksi olemassa tehokasta hoitoa, vaikka se on eräs merkittävimmistä sairastavuuden, kuolleisuuden ja vajaakuntoisuuden syistä ikääntyvässä väestössä.

Sen hoito aiheuttaa kaksi prosenttia kaikista terveydenhuollon kustannuksista Euroopassa ja sen oireiden hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden vuosimarkkinat ovat noin kuusi miljardia dollaria ja kasvavat yli 15 prosenttia vuodessa.

Otsikon järjestystä viilattu 12.8.2019 klo 16.04.

Lue myös:

Lääkäri ei huomannut – Robotti löysi potilaalta sydämen vajaatoiminnan (MU 24.8.2018)

Hiljainen sydäninfarkti voi jäädä kokonaan huomaamatta (MU 30.7.2019)

Tutkimus: Kolesterolimittaukset eivät tavoita sepelvaltimotautipotilaiden sydänkohtausriskiä (MU 27.6.2019)