Suomalainen Precordior Oy tarjoaa koronaepidemian takia sydämen toimintaa mittaavan älypuhelinsovelluksen kaikille suomalaisille kesä-heinäkuun ajan ilmaiseksi. CardioSignal-mobiilisovellus mittaa käyttäjän älypuhelimen avulla sydämen toimintaa ilman lisälaitteita ja tunnistaa eteisvärinän, joka on merkittävin yksittäinen aivoinfarktin aiheuttaja.

Sovellus tunnistaa eteisvärinän 96 prosentin tarkkuudella. Teknologia perustuu Turun yliopistossa vuodesta 2012 alkaen tehtyyn tieteellinen tutkimukseen. CardioSignal-sovellus on virallinen CE IIa -luokan lääkinnällinen laite, joka toimii tavallisissa moderneissa älypuhelimissa ilman mittaamiseen tarvittavia lisälaitteita.

Aivoinfarktin saa Suomessa vuosittain 18 000 ihmistä. Inhimillisten kärsimysten lisäksi yhden aivoinfarktin kustannusvaikutus yhteiskunnalle on yli 80 000 euroa. Eteisvärinän laajamittaisen tunnistamisen avulla voidaan vähentää aivoinfarktitapauksia, parantaa elämänlaatua ja säästää yhteiskunnan varoja. Perinteisesti lääkinnälliset laitteet ovat kuitenkin olleet kalliita ja harvojen käytettävissä. Älypuhelinsovellus on yksi tapa tuoda terveysteknologiaa mahdollisimman monen ulottuville.

– Erikseen valmistettavilla ja myytävillä EKG-laitteilla olisi vaikea ja kallista toteuttaa sydänmittausta samanlaisella laajuudella. Uskommekin, että digitaalisilla älypuhelinratkaisuilla ja niihin pohjautuvalla laajalla etäseurannalla voidaan tulevaisuudessa saavuttaa merkittäviä terveydenhuollon säästöjä ja suuri positiivinen kansanterveydellinen vaikutus, sanoo Precordiorin operatiivinen johtaja Tuomas Valtonen.

Euroopan komissio on tänä keväänä myöntänyt Precordior Oy:lle kahden miljoonan euron EIC SME2 -rahoituksen, jonka tarkoituksena on laajentaa yrityksen nykyinen eteisvärinän tunnistus myös sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin tunnistamiseen – myös pelkällä älypuhelimella.

Kesän ilmaiskamppanja toteutetaan yhdessä Aivoliiton, Mehiläisen, Lähitapiolan, Bayerin ja Avainapteekkien kanssa. Sovellus on ladattavissa maksutta sovelluskaupoista.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.