Suurin osa nuorten naisten keskivaikeista kohdunkaulansyövän esiastemuutoksista paranee itsestään. Muutenkin esiastemuutosten eteneminen syöväksi on varsin harvinaista. Asia selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Kohdunkaulansyöpää aiheuttava papilloomavirus, HPV, on hyvin yleinen, ja lähes jokainen saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä. Usein tartunta on täysin oireeton, ja suurin osa paranee itsestään ilman jälkiseurauksia. Osa HPV-infektioista voi kuitenkin johtaa syöpään.

Erityisen merkittävä rooli HPV:llä on kohdunkaulansyövässä. Suuri osa näistäkin HPV-tartunnoista ja jopa syövän esiasteista paranee itsestään. Yksittäisen muutoksen etenemistä ei pystytä tällä hetkellä kuitenkaan ennustamaan.

Yli kymmenen vuoden ajan on ollut saatavilla rokote HPV16- ja HPV18-virustyyppejä vastaan. Lapsuusiässä ennen HPV:lle altistumista rokotteen saaneilla tytöillä HPV-infektioita ja kohdunkaulansyövän esiastemuutoksia ei esiinny juuri lainkaan. Väestötason rokottamisen vaikutuksia syövän esiintymiseen joudutaan kuitenkin odottamaan vielä vuosikymmeniä.

Karoliina Aron väitöstutkimus paljasti selvän ikään liittyvän jakauman HPV-tyypeissä. Tutkimukseen osallistui 1 279 naista, jotka oli lähetetty kohdunsuuntähystykseen solumuutoksen vuoksi. Näistä 503 naisella todettiin kudosnäytteessä vaikea-asteinen muutos.

– Kahdella kolmasosalla alle 30-vuotiaista naisista muutokset liittyivät HPV16/18-virustyyppeihin, kun taas yli 45-vuotiaista naisista vain kolmasosalla muutos liittyi näihin virustyyppeihin. Vanhempien naisten vaikeissa esiastemuutoksissa muut korkean riskin virustyypit ja HPV-negatiivisuus olivat tavallisempia, Aro kertoo tiedotteessa.

Väitöstutkimuksessa Aro teki meta-analyysin hoitamattomien keskivaikeiden kohdunkaulansyövän esiasteiden luonnollisesta kulusta. Hän havaitsi, että 50 prosentissa tapauksista muutokset paranivat kahdessa vuodessa ja 18 prosentissa tapauksista muutokset etenivät. Alle 30-vuotiaiden naisten ryhmässä 60 prosenttia muutoksista parani ja vain 11 prosenttia eteni.

– Kaiken kaikkiaan muutosten eteneminen syöväksi oli harvinaista, vain puoli prosenttia eli 15 kaikista 3 160 tapauksesta eteni syöväksi, Aro toteaa.

Väitöstutkimuksen seuraavassa osatyössä Aro selvitti 149 18–30-vuotiaan naisen joukossa tutkimuskäytössä olevan DNA:n metylaatioluokittelijan toimivuutta keskivaikean hoitamattoman kohdunkaulansyövän esiastemuutoksen etenemistä tai paranemista ennakoivana tekijänä. Metylaatioluokittelija pystyi itsenäisesti ennustamaan muutoksen etenemistä naisen iästä, lähtötilanteen solunäyteluokasta, tupakoinnista tai HPV-tyyppilöydöksestä riippumatta.

Karoliina Aro väittelee 25.10. kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Cervical and vaginal high-grade cancer precursors - age dependence of human papillomavirus genotypes and alternative management strategies".

Juttua päivitetty 22.10. klo 12.38: Otsikossa luki virheellisesti, että suurin osa nuorten kohdunkaulansyövistä paranee itsekseen, kun kyse oli kohdunkaulansyövän esiastemuutoksista.

Lue myös: