Koronaepidemia on kasvattanut suun terveydenhuollon hoitovelan jo 1,3 miljoonaan potilaskäyntiin, kun mukaan lasketaan myös yksityinen hammashoito, kertoo Suomen Hammaslääkäriliitto.

Hoitovelan purkaminen kestää noin 1–3 vuotta alueesta riippuen, vaikka epidemia saataisiin pian hallintaan, kertoo toukokuussa julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijaraportti.

Suunterveyden hoitovelka on suurin alueille, joilla koronatilanne on ollut hankalin. Tässä hoitovelassa eivät vielä näy ne ihmiset, joilla on suussaan hoidontarvetta, mutta jotka eivät ole toistaiseksi hakeutua hoitoon. Potilasjonot kasvavat todennäköisesti nopeasti, kun rokotukset alueilla etenevät.

Hammaslääkäriliitto on erittäin huolissaan suun terveydenhuollon palveluiden entisestään heikentyvästä tilanteesta.

– Hoidon saatavuudessa on ollut isoja haasteita jo ennen koronaa. Ongelmat ovat näkyneet esimerkiksi vaikeutena päästä hoitoon ja toisaalta hoitojen kohtuuttomana pitkittymisenä, liiton tiedotteessa todetaan.

Viivästyneen hoitoon hakeutumisen vuoksi suun sairaudet ovat monella potilaalla edenneet, mikä lisää vaativampien hoitojen tarvetta jatkossa. Heikoimmassa asemassa olevat ihmiset ovat suurimmassa vaarassa myös suusairauksien pahenemiselle. Lisäksi tilanne näkyy jo suun terveydenhuollon hoitohenkilöstön jaksamisen ongelmina.

Joka vuosi noin kolme miljoonaa suomalaista käy hammaslääkärillä. Suun terveydenhuollossa yksityinen sektori hoitaa noin puolet aikuisväestöstä.

– Siksi toimiva yhteistyö sektorien välillä on tärkeää. Suun terveydenhuoltoon tarvitaan riittävät resurssit ja toimivat palvelupolut. Ammattilaiset voivat keskittyä ydintehtäväänsä eli potilaiden hoitoon, kun palvelujärjestelmä kokonaisuutena toimii ja väestön hoitoon on tarvittavat resurssit. Lisäksi on huolehdittava hyvästä johtamisesta ja henkilöstön työhyvinvoinnista, Hammaslääkäriliitto tiedottaa.

Liiton mukaan suun terveydenhuollon palvelut on laitettava kuntoon pikaisesti osana sote-uudistusta.

– Päättäjien tulee investoida suomalaisten suunterveyden edistämiseen ja suun sairauksien hoitoon nyt, jotta sairaiden suiden aiheuttama aikapommi ei räjähdä lähivuosina.