Vaihdevuosivaivojen hoitaminen hormonivalmisteilla aiheuttaa pitkäksi aikaa naiselle kasvaneen riskin sairastua rintasyöpään, kertoo Lancetissa julkaistu tutkimus.

Tämä riski on ollut tiedossa jo aikaisemmin, mutta tuore tutkimus on aiheesta poikkeuksellisen laaja.

Siihen on osallistunut peräti 570 000 naista, joten tutkijat ovat päässeet aikaisempaa varmemmin käsiksi hormonilääkkeiden ja rintasyövän yhteyteen.

Kansainvälisen tutkimuksen tekijät sanovat nyt, että kaikkien hormonivalmisteiden käyttö on yhteydessä kasvaneeseen rintasyöpään sairastumisen riskiin – lukuun ottamatta vaginassa paikallisesti käytettäviä tuotteita.

Sairastumisriski on erityisen suuri valmisteilla, jotka sisältävät sekä estrogeenia että progesteronia.

Ruotsin lääkeviraston erikoisasiantuntija, professori Viveca Odling sanoi Dagens Medicin -lehdessä, että kiinnostava tutkimustulos tulee vaikuttamaan hoitosuosituksiin.

– Näin laaja tutkimus lisää tietoa vaihdevuosien hormonihoitojen vaikutuksista merkittävästi, hän sanoi.

Tutkimuksessa kävi ilmi myös riskin aikarajoja. Hormonivalmisteiden käyttö alle vuoden ajan ei lisännyt rintasyöpäriskiä.

Riski kasvoi erityisen suureksi, jos valmisteita oli käytetty neljä vuotta tai enemmän.

Tavallista korkeampi riski sairastua rintasyöpään säilyi yli 10 vuotta niilläkin naisilla, jotka olivat lopettaneet hormonihoidot.

Tutkimustulos saattaa tutkijoiden mukaan tarkoittaa, että läntisessä maailmassa vuoden 1990 jälkeen todetuista 20 miljoonasta rintasyövästä noin miljoona on aiheutunut vaihdevuosihoitoihin tarkoitetuista hormonivalmisteista.