Kemian Nobel meni vuonna 2014 tutkijoille, jotka kehittivät erittäin korkean resoluution mikroskoopin. Tällaiset miljoonia maksavat supermikroskoopit ovat harvinaisia laitteita, kun taas tavallisia laboratoriomikroskooppeja on maailma täynnä. Suomalainen Xfold imaging lupaa muuttaa keksinnöllään ne supermikroskoopeiksi.

Kyse on nanopinnoitetusta näytelasista. Sen avulla mikroskooppi saavuttaa 3–4 nanometrin erotuskyvyn.

– Teknologiallamme buustatulla näytelasilla saadaan jopa sata kertaa parempi mikroskooppikuva perinteiseen verrattuna. Innovaatiomme parantaa jopa supermikroskoopin tehoa, kertoo toimitusjohtaja Timo Jäntti.

Kun superresoluutiomikroskoopin keksittiin, se mahdollisti ensimmäistä kertaa solun osien tarkkailun. Nanopinnoitetun näytelasin avulla samalle tarkkuudelle pääsy tavallisilla mikroskoopeilla muuttaa lääketieteellisen tutkimuksen ja diagnostiikan kenttää merkittävästi.

– Keksintömme mahdollistaa myös livekuvantamisen. Käytännössä tähän asti soluja ei ole päästy tutkimaan pitkiä ajanjaksoja photo bleaching -ilmiön vuoksi.

Se tarkoittaa, että mikroskooppien tarvitsema suuri valoteho vie soluilta energiaa ja tappaa ne 20–60 mikroskooppikuvan ottamisen jälkeen.

– Keksinnöllämme mikroskooppien valolähteen tehoa voidaan laskea huomattavissa niin, että ilmiö käytännössä poistuu kokonaan. Me olemme esimerkiksi pystyneet seuraamaan syöpäsolujen kasvua tai sitä, miten ja millä annoksella lääkeaine vaikuttaa soluun.

Pinnoite myös saa näytesolut kasvamaan alustalla nopeammin.

– Tämän ansiosta diagnostiikka-aikoja pystytään huomattavasti lyhentämään. Esimerkiksi kehitysmaissa laajojen epidemioiden näytteiden tutkiminen on ollut aiemmin pullonkaulana varhaiselle reagoinnille. Meidän ambitionamme on parantaa kolmansien maiden terveydenhuoltoa länsimaiselle tasolle.

Tiedeyhteisö on ollut hyvin kiinnostunut suomalaiskeksinnöstä. Tällä hetkellä nanopinnoitettu näytelasi on pilottikäytössä maailmalla esimerkiksi Stanfordin, Bostonin ja Ghentin yliopistoissa sekä Suomessa Aalto-yliopiston lisäksi Helsingin, Oulun ja Tampereen yliopistoissa.

– Meillä on myös kaupallisten diagnostiikkayhtiöiden kanssa yhteistyöhankkeita siitä, miten tekonologiaa voitaisiin viedä suuremman volyymin sovelluksiin.

Innovaatiomme parantaa jopa supermikroskoopin tehoa.