Husin infektiolääkärin Heli Siikamäen tutkimuksen mukaan joissakin suosituissa turistikohteissa, kuten Thaimaassa, todennäköisyys sairastua turistiripuliin on jopa 600 kertaa suurempi kuin Italiassa ja peräti 800 kertaa suurempi kuin Saksassa.

Muita kohteita, joissa todennäköisyys sairastua turistiripuliin on suuri ovat Turkki, Egypti sekä yllättäen Kanarian saaret. Siellä turistiripulin saa 100 kertaa todennäköisemmin kuin Saksasta.

Tutkimus on tehty 2015. Osa tiedoista vuosilta 2010 ja 2011.

– En usko, että tässä mikään muuttunut. Kyllä tilanne on ennallaan, hän sanoo.

Tutkimus oli osa Siikamäen väitöskirjaa. Mukana tutkimuksessa olivat myös vammat ja hengitystietulehdukset, kuten flunssat.

Siikamäki vertasi vakuutusyhtiöiden hätäpalveluun ilmoitettuja tapauksia ja Tilastokeskuksen tietoja suomalaisista matkustajista. Tämän perusteella matkan aikana sattuneille sairauksille ja vammoille on laskettu ilmaantuvuus.

Ilmaantuvuus on eri asia kuin tapausten lukumäärä. Ilmaantuvuudessa tapaukset suhteutetaan esimerkiksi väkilukuun. Nyt tapausten lukumäärää verrattiin kuhunkin maahan suuntautuneisiin 100 000:een matkapäivään.

Aiemmissa tutkimuksissa on yleensä kysytty matkailijoilta heidän matkan aikana kokemansa oireet. Siikamäellä oli käytettävissä myös kohdemaan lääkäreiden tekemät diagnoosit.

Mukana ei ole diagnosoimattomia tapauksia, joissa potilas on potenut tautia itsekseen. Eli sairastumiset ovat keskimäärin vaikeita.

Matkoilla sairastaminen on hyvin yleistä. Amerikkalaisten tutkimusten mukaan kahdeksan prosenttia matkailijoista hakeutuu lääkäriin matkan aikana mutta yli puolella on terveysongelmia.

Siikamäen tutkimuksessa maailma jaettiin viiteen alueeseen. Kultakin alueelta on poimittiin joukko merkittäviä turistimaita. Mukana ei ole pohjoismaita, Venäjää tai Baltian maita, jonne tehdään erityisen paljon yhden tai kahden päivän matkoja.

Erot maiden ja maantieteellisten alueiden välillä ovat huimia. Pohjoisessa Euroopassa sairastumisia on hyvin vähän, kuten myös Italiassa ja Portugalissa.

Suhteessa matkapäiviin yliedustettuina ovat Egypti, Thaimaa, Turkki ja Kanarian saaret. Kanarialla onnettomuuksia ja vammoja tuli kuitenkin selvästi vähemmän kuin Turkissa ja Thaimaassa. Välimeren alueen maista korkein riski on Turkissa. Siellä akuutin turistiripulin ilmaantuvuus on 67,9 tapausta per 100 000 matkapäivää. Tämä on kuusi kertaa enemmän kuin Kreikassa.

Kanarian saarten kohdalla sairauksien ilmaantuvuuteen voi vaikuttaa myös matkojen pituus. Kun matkapäiviä on enemmän, nousee riski sairastua.

Siikamäen mukaan maiden väliset erot johtuvat todennäköisesti hygienian tasosta. Lisäksi lämpö vaikuttaa. Kuumassa ruoka säilyy huonommin. Tutkimusten mukaan matkaripuli voi tulla, vaikka kuinka välttäisi riskiruokia ja -juomia.

– Kokin ja tarjoiluhenkilökunnan hygienia on oleellista uloste-käsi-suu -reittiä tarttuvien tautien leviämisen ehkäisyssä. Riskiruokia kannattaa välttää. Omalla hyvällä käsihygienialla voi välttää mikrobien siirtymistä pinnoilta käsien kautta limakalvoille ja siten suojata itseään hengitystieinfektioilta ja suolistoinfektioiltakin, sanoo Siikamäki.

Matkaripuleista 70 prosenttia on kolibakteerin, eli E. colin aiheuttamia. Turistiripulien lääkeresistenssi on yhä yleisempää. Osa suomalaisista hoitaa turistiripulia jopa keplottemalla itselleen antibioottireseptin ennen matkaa.

Osa näistä ihmisistä pitää itseään maailmanmatkaajina ja seikkailijoina. He eivät siekaile tehdä itselleen amatööridiagnooseja.

Tutkimusten mukaan niillä, jotka hoitavat turistiripulia matkan aikana antibiooteilla, on enemmän sairaalabakteereja kuin niillä, jotka eivät hoitaneet turistiripulia mikrobilääkkein.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan E. colin aiheuttama ripuli menee usein itsestään ohi, eikä sitä pitäisi lähtökohtaisesti hoitaa antibiooteilla. Suolistossa on muitakin matkan aikana tulleita bakteereja, joista antibioottihoito kehittää resistenttejä kantoja.