Koronavirukselle altistuneiden karanteeniohje tulee tiukentumaan Suomessa viranomaisten alkaessa varautua mahdolliseen epidemian toiseen aaltoon, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila tiedotustilaisuudessa torstaina.

Varhilan mukaan karanteenisuositusohje päivitetään ja tiukennetaan, jotta ”altistuneet aidosti pysyvä kotona” niin kauan kunnes saadaan varmistettua, onko heillä tartuntaa. Tiukennus tapahtuu ilmeisesti siinä vaiheessa, kun virukselle altistumisia jäljittävä mobiilisovellus saadaan käyttöön. Kaikki sovelluksesta altistushälytyksen saaneet on tarkoitus testata.

Esimerkiksi ulkomailla olleita, karanteenissa olevien perheiden lapsia ei enää haluta kouluun karanteeniaikana.

– Silloin pidättäydytään myös koulunkäynnistä.

Samalla testauskapasiteettia pyritään nostamaan nykyisestä noin 13 000 testistä päivässä noin 20 000 testiin päivässä.

Varhila vahvisti tilaisuudessa, että kasvomaskisuositus ”varmasti tulee”. Hän ei tarkentanut, missä vaiheessa suositus otetaan käyttöön, mutta käyttöönotto on mahdollista jo ”suvantovaiheessa” ennen kuin epidemian mahdollinen toinen aalto käynnistyy voimalla.

Suositus annetaan Varhilan mukaan ”erittäin kohdennetusti”.

Ministeriö antoi vahvan suosituksen jatkaa laajaa etätöiden tekemistä niissä töissä, joissa se on mahdollista.

– Jos mahdollista, toivoisimme että etätyössä pysyttäisiin, hän sanoi viitaten myös mahdollisimman varovaiseen paluuseen lähitöihin.

Osittain vapautuneiden suurten yleisötilaisuuksien järjestämisen rajoittamista ”varmasti pohditaan”, Varhila kertoo. Samoin ravintoloiden toimintaa koskevan asetuksen kiristämistä syyskuusta lähtien harkitaan.

Matkustamisen suhteen hallitus tekee tänään torstaina uusia linjauksia, mutta ”löyhennyksiä tuskin on odotettavissa”.

STM:n edustajat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen eivät tilaisuudessa käyttäneet termiä ”toinen aalto”, sillä epidemia ei missään vaiheessa ole poistunut Suomesta. Viranomaiset toivat kuitenkin esiin, että tartuntamäärät ovat lähteneet maltilliseen kasvuun kesän suvantovaiheen jälkeen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Juha Tuominen on arvioinut, että koronavirusepidemian toinen aalto on jo käynnissä Suomessa.