Mehiläinen on heinäkuusta lähtien testannut Karoliinisen instituutin kanssa uutta, Ruotsissa kehitettyä eturauhassyövän tutkimusmenetelmää, Stockholm3-veritestiä (STHLM3).

Testi arvioi, miten suuri on riski, että henkilöllä on kliinisesti merkittävä eturauhassyöpä.

Uutta menetelmää on Ruotsissa testattu 60 000 miehellä. Lancetissa vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan STHLM3 löytää kliinisesti merkittäviä syöpiä noin 20 prosenttia enemmän kuin perinteinen prostataspesifinen antigeeni eli PSA-testi.

PSA-testiin on oltu pitkään tyytymättömiä, koska se ei näytä löytävän kaikkia vaarallisia eturauhassyöpiä ja lisäksi se ilmaisee runsaasti ”kilttejä syöpiä”, joita ei oikeastaan tarvitsisi hoitaa lainkaan.

STHLM3 antaa vääriä positiivisia tuloksia selvästi vähemmän.

– Koepalojen ottaminen eturauhasesta voidaan sen avulla puolittaa. Muutos on dramaattinen, syöpäepidemiologian professori Henrik Grönberg Karoliinisesta instituutista sanoo.

Hänellä on STHLM3-testin patentti, ja hän on mukana Mehiläisen FIN3-nimellä kulkevan tutkimuksen johtoryhmässä.

FIN3-tutkimuksessa Stockholm3 otetaan perinteisen PSA-testin yhteydessä kaikilta halukkailta, jotka asioivat Mehiläisen toimipisteissä pääkaupunkiseudulla, Kouvolassa, Lahdessa, Jyväskylässä, Turussa tai Vaasassa.

Tutkimus on lääkäreille hyvä tilaisuus tutustua uuteen menetelmään, Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja, dosentti Kristina Hotakainen perustelee.

– Toisin kuin sairaaloissa, Mehiläisessä on mahdollisuus testata STHLM3:a melko terveillä ihmisillä perusterveydenhuollossa, hän sanoo.

Potilaat saavat Mehiläisessä hoidon PSA-tulosten perusteella. Vuoden lopussa selviää, millaisia jatkotoimia STHLM3 olisi edellyttänyt.

FIN3:n tavoitteena on noin 2 000 koehenkilöä.

– Rekrytointi jatkuu ainakin lokakuun, mahdollisesti myös marraskuun, Hotakainen sanoo.

Ruotsissa STHLM3-testi on ollut kliinisessä käytössä runsaat puoli vuotta.

Suomessa se kuuluu syöpäsairaala Docrateksen tarjontaan. Mehiläinen otti testin kliiniseen käyttöön noin kuukausi sitten.

Muualla STHLM3 tehdään PSA-testin lisäksi, mutta Norjan Stavangerissa PSA-testi jätettiin kokonaan historiaan 15. syyskuuta.

Grönbergillä on suuret odotukset datasta, jota Stavangerissa kertyy ennen ja jälkeen muutoksen.

– Se tulee olemaan game changer eturauhassyövän diagnosoinnissa, hän sanoo.

Grönberg kävi toissa viikolla Helsingissä Laboratoriolääketiede 2017 -tapahtumassa kertomassa tuoreita tuloksia meneillään olevasta tutkimuksesta, jossa etsitään kliinisesti merkityksellistä eturauhassyöpää yhdistämällä STHLM3 magneettikuvan (MRI) ja ultraäänen avulla kohdennettuun koepalaan.

– Tulos on parempi kuin pelkän STHLM3:n tai pelkän MRI:n avulla saatu.

Kohdennetusta näytteenotosta selvitään 2–3 laukaisuneulanäytteellä, kun nykyinen menetelmä vaatii 12 koepalaa.

Koepalojen ottaminen on potilaalle tulehdusriski ja epämiellyttävä kokemus.

Stockholm3 yhdistää viisi proteiinimarkkeria – PSA, vapaa PSa, hK2, MSMB ja MIC-1 – yli sataan geenimarkkeriin ja kliiniseen dataan, kuten miehen ikään ja siihen, onko perheessä diagnosoitu eturauhassyöpää.

Tiedot pannaan algoritmiin, joka arvioi syöpäriskin.

Mutta onko uusi testi eturauhassyövän game changer, kuten Grönberg väittää?

– STHLM3 on ihan hyvä ja tarkkuutta parantava menetelmä, mutta se pitäisi testata kontrolloidussa asetelmassa. Ruotsissa on tehty sen avulla vasta seulontaa, Taysin urologian ylilääkäri, kirurgian professori Teuvo Tammela sanoo.

Tammela ei pidä mahdottomana, että tarkemmin tutkittu STHLM3-testi vauhdittaisi eturauhassyövän kansallisen seulontaohjelman saamista Suomeen.

Seulontaohjelmalle olisi kysyntää, sillä Suomessa kuolee vuosittain noin 800 miestä eturauhassyöpään. Kuolleisuutta voitaisiin vähentää reilut 20 prosenttia PSA-seulonnalla, mutta sitä ei tehdä, koska PSA tuottaa valtavan määrän vääriä hälytyksiä ja ylihoitoa.

Colourbox

Suomi aloittaa vuodenvaihteessa tutkimuksen, josta saattaa tulla kaivattu perusta eturauhassyövän kansalliselle seulontaohjelmalle.

Tays ja Hus aikovat seuloa eturauhassyöpää 60 000 mieheltä Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla. Seuranta-aika on 15 vuotta.

Seulonnassa hyödynnetään 4k-kallikreinpakettia, joka sisältyy myös STHLM3-testiin.

– 4k on STHLM3:n kova ydin. Muut testin proteiini- ja geenimarkkereista eivät juuri tuo lisää tarkkuutta seulontaan, Tammela arvelee.

Taysin ja Husin tutkimuksessa miehille tehdään ensin PSA-testi ja tarvittaessa 4k-testi. Mikäli se vahvistaa syöpäepäilyä, potilas pääsee magneettikuvaan. Sen epäilyttävistä löydöksistä otetaan ultraäänen avulla kohdennetut koepalat.

Odotus on, että tällä keinoin vaarallisia syöpiä ei hukata, mutta turhien löydösten ylihoito vältetään.

– Ylidiagnostiikasta saamme tietoa jo viidessä, kuudessa vuodessa, Tammela sanoo.

Voiko 4k olla askel kansalliseen eturauhassyövän seulontaohjelmaan?

– Näin toivon, ja uskon.