Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on viime päivinä herättänyt innostusta Twitterissä ottamalla sote-keskustelussa voimakkaasti kantaa ennalta ehkäisevän työn puolesta.

Hän kirjoitti perjantaina 2. helmikuuta Mediuutisten kolumnissaan Sote ratkaistaan soten ulkopuolella, että rakenteiden ja substanssilainsäädännön koukeroiden sijaan soten ratkaisuissa olennainen peruskuvio on muualla: siinä kuinka onnistumme tukemaan terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä.

– Tämä vaatii huomattavaa toimintakulttuurin muutosta, Saarikko totesi.

Saarikko näyttää tällä hetekellä profiloituvan ministerinä ongelmia ehkäisevien ja matalan kynnyksen ratkaisujen etsijäksi.

Vaikuttaa siltä, että hänen mielestään sosiaali- ja terveyspalvelut pitää virittää uudelleen ongelmien ennalta ehkäisyn taajuudelle.

Tänään hän jatkoi näillä linjoilla sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivillä.

Hän puhui siitä, miten tärkeää varhainen avun saanti on erityisesti mielenterveys- ja päihdeongelmissa sekä lapsiperheiden arjessa jaksamisessa.

Saarikon mukaan lainsäädäntö antaa runsaasti välineitä uudenlaisen ajattelun toteuttamiseen, kunhan maakunnat vain siihen rohkeasti puuttuvat.

Avaintekijä avun tarpeen riittävän varhaisessa tunnistamisessa voi olla tulevien sote-keskusten sosiaalihuollon neuvonta, ministeri arvelee.

– Sosiaalihuollon neuvonta ei ole sote-keskuksen jakojäännös, vaan mahdollisuus uusiin palveluinnovaatioihin, Saarikko sanoi neuvottelupäivillä.