Astra Zenecan valmistama koronarokote on joutunut monissa Euroopan maissa kummalliseen tilanteeseen: koronakriisinkin keskellä sitä on jaeltu yllättävän vähän. Saksassa ja Britanniassa arvioidaan syyksi se, että rokotusvuoroon tulleet ihmiset eivät halua Astra Zenecan rokotetta.

Asiasta uutisoivat monet Saksan mediat ja Britanniassa Guardian-lehti. Niiden mukaan Astra Zenecan rokotteella on huono maine, koska sen antamaa suojaa ei pidetä yhtä hyvänä kuin muiden rokotteiden. Joidenkin maiden viranomaisten mukaan se ei ole myöskään paras vaihtoehto yli 65-vuotiaille. Suomessa THL:n ohjeistuksen mukaisesti rokote annetaan 18–69-vuotiaalle.

Euroopan tautikeskuksen Ecdc:n tilastojen perusteella Suomi, samoin Tanska ja Viro ovat jaelleet saamansa Astra Zenecan rokotteet monia muita maita nopeammin, Suomi lähes puolet saamistaan rokotteista. Tiedot ovat tältä päivältä.

Saksassa, Italiassa ja Ranskassa on kuitenkin käytetty rokotteista vain viidennes. Maihin on siis saapunut rokotetta, mutta ne ovat yhä varastoissa.

Saksassa osavaltioiden johtajat ehdottavat nyt, että varastoihin jumittuneet Astra Zenecan rokotteet annetaan kenelle tahansa, joka rokotteen haluaa ja sovittu rokotusjärjestys näin ollen siirretään syrjään.

On myös ehdotettu, että liittokansleri Angela Merkel ottaisi Astra Zenecan rokotteen suorassa tv-lähetyksessä esimerkiksi epäileville kansalaisille.