Suomessa on varauduttu koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen epidemiaksi, kerrottiin hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Valtioneuvostoon perustetaan uusi koronavirus COVID-19:en varautumiseen liittyvä koordinaatioryhmä. Ryhmä koostuu ministeriöiden kansliapäälliköistä ja valmiuspäälliköistä. Pysyvänä asiantuntijana siinä on THL:n asiantuntija.

Aivastakaa hihaan, ei käsiin.

Tällä hetkellä Suomessa on laboratoriotutkimuksissa todettu kaksi koronavirustapausta, joista ensimmäinen todettiin Lapissa matkustavalta kiinalaisturistilta. Toinen tapaus löytyi Husin alueeta keskiviikkona. Hän on tällä hetkellä kotikaranteenissa.

– Molemmissa tapauksissa on toimittu ripeästi kansainvälisten ohjeiden mukaisesti, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministerin mukaan Suomessa ei ole epidemiaa, mutta maa on varautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin.

– Terveysturvallisuus Suomessa on hyvä, ja saamme myös ajankohtaista tilannetietoa maailmalta. Valtaosa sairastuneista on saanut vain lieviä oireita, joista on parannuttu nopeasti, muistuttaa Kiuru.

– Täytyy muistaa, että on liikkeellä paljon muitakin viruksia, joissa on samoja oireita. Käsien peseminen saippualla on ensimmäinen tärkeä askel. Ja aivastakaa hihaan, ei käsiin.

Kiurun mukaan akuutein kysymys juuri nyt on, että pystytään suojautumaan kausi-influenssaa vastaan.

Suomen valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen kaltaisen taudin aiheuttamiin tilanteisiin 8,9 miljoonan eurolla.

– Suomi on varautunut siihen, että tilanne voi myös muuttua. Valtioneuvosto seuraa tilannetta päivittäin. Tarvittaessa pystymme korottamaan valmiutta, kommentoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri antaa vielä tänään eduskunnalle ilmoituksen Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen.

Juttuun täydennetty koronavirukseen varautumisen numeroita 27.2.20 klo 16:55

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.