Kaikkia vastasyntyneitä koskevat tuberkuloosirokotukset eli BCG-rokotukset lopetetaan syyskuusta alkaen.

Riskiryhmiin kuuluvat vauvat ja alle 8-vuotiaat lapset rokotetaan edelleen. Lapsi kuuluu riskiryhmään, jos joku perheenjäsenistä on syntynyt maassa, jossa tuberkuloosi on yleinen, jos jollakin lapsen perheenjäsenellä on todettu tuberkuloosi tai hän on ensimmäisen ikävuotensa aikana muuttamassa maahan, jossa tuberkuloosia esiintyy paljon.

Suomessa vuosittain syntyvästä noin 57 000 lapsesta 3000:n arvioidaan kuuluvan riskiryhmiin.

Kansanterveyslaitoksen erikoistutkija Satu Rapola pitää päätöstä järkevänä.

– Tuberkuloosi on nykyisin hyvin harvinainen sairaus Suomessa. Kaikkien vastasyntyneiden rokottaminen ei ole enää tarkoituksenmukaista.

Kansanterveyslaitos on ohjeistanut kuntia uudesta suosituksesta jo kevään ja kesän aikana.

– Tavoitteena on, että neuvola selvittäisi jo raskausaikana, ketkä kuuluvat riskiryhmiin.

Uusien tuberkuloositartuntojen määrä on laskenut Suomessa merkittävästi 1960-luvun jälkeen. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana tartuntojen määrä on puolittunut.

Vuonna 2005 Suomessa todettiin noin 350 uutta tuberkuloositapausta. Tuberkuloosiin sairastuneet suomalaiset ovat pääasiassa ikääntyneitä, joiden nuoruudessaan saama tartunta on aktivoitunut.

Tautia esiintyy myös ihmisillä, jotka ovat muuttaneet Suomeen maista, joissa tuberkuloositartuntoja on paljon. Tuberkuloosi ei leviä helposti väestöryhmästä toiseen. Siksi myöskään Venäjän huono tuberkuloositilanne ei viranomaisten mukaan uhkaa suomalaisia. Esimerkiksi Ruotsissa tartunnat valtaväestössä ovat vähentyneet, vaikka kaikkien vastasyntyneiden rokotuksista luovuttiin siellä jo 1970-luvulla. Ruotsissa maahanmuuttajaväestön osuus on huomattavasti suurempi kuin Suomessa.

BCG-rokotteen pistokohta muuttuu samalla kun siirrytään rokottamaan ainoastaan riskiryhmiin kuuluvat. Kansanterveyslaitoksen rokotussuositustyöryhmä suosittaa, että BCG-rokote annettaisiin vasempaan olkavarteen. Suomessa BCG-rokotukset on 1940-luvulta lähtien annettu reiteen.

– Pistospaikaksi on kaikkialla muualla maailmassa vakiintunut olkavarsi ja todistuksena rokotuksesta arpea etsitään olkavarresta. Myös rokotevalmistajan ohjeen mukaan BCG-rokote tulisi pistää olkavarteen, Rapola kertoo.