Suomalaisilta pyydetään ideoita siitä, miten syövän ehkäisyä, hoitoa ja elämää syövän kanssa voisi parantaa. Valtakunnallinen kilpailu käynnistyy maailman syöpäpäivänä 4. helmikuuta.

Syöpä on maailman tappavin sairaus sydän- ja verisuonitautien jälkeen.

Euroopan unioni on valinnut syövän yhdeksi viidestä missioalueesta. EU:ssa uusien missioiden toteutuksessa pyritään konkreettisiin kaikille näkyviin tuloksiin tutkimuksen ja innovaation kautta.

– Syövän diagnosointi, hoito ja syövästä selviytyminen paranee koko ajan. Meidän täytyy kuitenkin tehdä enemmän. Olemme käynnistäneet syöpämission, jotta voimme asettaa kunnianhimoisia päämääriä. Haluamme täsmentää mission tavoitteita osallistamalla myös sidosryhmiä ja kansalaisia, sanoo tutkimuskomissaari Mariya Gabriel tiedotteessa.

Suomi osallistaa ensimmäisenä Euroopan maana kansalaisia mission suunnitteluun Syöpähaaste.fi kilpailulla, joka käynnistyy Maailman syöpäpäivänä 4.2. Parhaat ehdotukset esitellään finaalissa 16.3. ja ideoita hyödynnetään Euroopan syöpämission suunnittelussa.

– Olen innoissani tällaisesta ideakilpailusta. Otamme tulokset vakavasti, ja ne kannustavat meitä eteenpäin, komissaari Gabriel toteaa.

Syöpämission lisäksi EU laatii oman syöpästrategian (#EUCancerPlan), jonka terveyskomissaari Stella Kyriakides käynnistää myöhemmin samana päivänä Euroopan parlamentissa.

– Eurooppalaisella tutkimusrahoituksella ratkaistaan globaaleja haasteita. Syöpätutkimus on Suomelle tärkeä teema, sillä syöpätutkimus on Suomessa maailman huippuluokkaa, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Suomi näyttää tietä myös syöpähoidon ja tutkimuksen yhdistämisessä kansallisella tasolla. Syksyllä perustettu Kansallinen syöpäkeskus FICAN on juuri käynnistymässä. FICANin tavoitteena on hoitokäytäntöjen yhtenäistäminen, hoitojen alueellisen tasa-arvon edistäminen, ja tutkimuksellisista edellytyksistä huolehtiminen ja tutkimuksen integroiminen hoitoon. FICAN muodostuu yliopistosairaaloiden yhteydessä toimivista alueellisista keskuksista ja Husissa toimivasta koordinaatiokeskuksesta.

Syöpähaaste käynnistetään tiedekomissaarin Mariya Gabrielin saatesanoilla. Syöpähaasteen järjestäjät sekä EU:n edustajat vastaavat kysymyksiin ja keskustelevat syövän kukistamiseen liittyvistä haasteista ja uusista mahdollisuuksista yleisölle ja medialle avoimessa tilaisuudessa. Ideakilpailuun voi osallistua paikan päällä Eurooppasalissa Helsingissä tai verkon välityksellä mistä vain Suomesta 22.3. asti osoitteessa Syöpähaaste.fi.

Syöpähaasteen järjestävät Helsingin yliopisto, HUS, Kansallinen syöpäkeskus FICAN, Suomen Syöpäpotilaat ry, Syöpäjärjestöt, Suomen Akatemia, työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, ja opetus- ja kulttuuriministeriö.