Suomi alkaa tästä päivästä lähtien hiljalleen avautua lisää koronavirus- epidemian leviämisen ehkäisemiksi tehtyjen rajoitustoimien höllentyessä. Esimerkiksi ravintolat voivat avata ovensa asiakkaille tietyin ehdoin.

Turussa useita ravintoloita, kuten Kerttua, Ranta-Kerttua, Teiniä ja Pippurimyllyä pyörittävän Ravantit Oy:n ravintoloista lähes kaikki avataan kesäkuussa, vaikkakin osa supistetulla aukiololla. Baarimainen ja terassiton Cup & Pint avautuu todennäköisesti vasta syksyllä.

– Buffetin puuttuminen aiheuttaa meille paljon ongelmia, sillä lounasbuffet on meille aika vahva tuote. Annoslounailla nyt kuitenkin sitten aloitamme, toimitusjohtaja Viljo Ravantti kertoo.

Buffetrajoituksen lisäksi rajoituksia on asiakaspaikoissa. Ravintoloiden sisätiloissa paikoista saa olla käytössä vain puolet normaalista. Ulkotiloissa määrärajoitusta ei ole, mutta ravintoloiden on varmistettava, etteivät asiakkaat altistu taudin leviämiselle.

– Avaamme terassit normaalisti turvavälit huomioiden. Olemme sikäli onnekkaita, että meillä on käytännössä kaikissa ravintoloissamme ainakin jonkin kokoiset terassit. Saa nähdä, kuinka säät suosivat.

Myös helsinkiläisyrittäjä Tio Tikka kertoo terassien vaikuttaneen avaamispäätöksiin. Ravintola KuuKuussa on iso terassi, ja Tin Tin Tangossa ja uudessa viinibaari Apotekissa odotetaan saatujen terassilupien lisäksi vielä toimenpidelupia terassien pystyttämiseksi rakennusvalvonnasta. Tin Tin Tango avautuu tänään maanantaina, KuuKuu tiistaina, ja koronan lykkäämiä Apotekin avajaisiakin vietetään ensi viikolla.

Ravintolat Carelia ja Kuu jäävät kiinni kesän ajaksi, ja niiden tilannetta mietitään uudelleen elokuussa. Tikka kertoo olevansa huolissaan asiakkaiden riittävyydestä kesän mittaan, kun kaupungissa normaalisti pörräävät turistimassat ovat vain haave, ja monet tavallisesti heinäkuussa kiinni olleet ravintolat ovatkin auki yrittäessään paikata korona-ajan viemää myyntiä.

S-ryhmä on tiedottanut avaavansa kesäkuun ensimmäisellä viikolla noin puolet ravintoloistaan, myös useita hotelleja avataan jo auki olevien lisäksi. Lisää ravintoloita avataan kesän kuluessa eri puolilla maata.

Kesäkuun alussa Tikka uskoo asiakkaita riittävän. Hän on myös varovaisen positiivinen ­pöytävarauksien suhteen.

– Yleisesti näyttää siltä, että ensimmäinen viikko on karnevaaliviikko. Ensimmäisenä päivänä ovat varmasti terassit täynnä, etenkin jos ulkona on parikymmentä astetta lämmintä, Tikka sanoo.

Vahvistusta ”karnevaaliviikolle” saa myös TableOnlinen noin 400 ravintolan varausmääriin perustuvasta datasta. Maaliskuun lopulta alkaen romahtaneet pöytävarausmäärät alkoivat piristyä pari viikkoa sitten, kun tieto hallituksen asettamien rajoitusten keventämisestä alkoi levitä. Viime aikoina tehdyt pöytävaraukset ovat TableOnlinen toimitusjohtajan Ville Heinosen mukaan painottuneet kesäkuun ensimmäiselle viikolle, mutta varauksia on tehty myös myöhempiin ajankohtiin.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.