Koronarajoitukset tiukentuivat jälleen Euroopassa, kun Britanniassa alkoi uusi koronasulku.

Uudet rajoitukset Englannissa sulkivat huvittelupaikat ja kauppoja, jotka eivät myy välttämättömyystavaraa. Ravintoloista voi ostaa ruokaa ulos, mutta muutoin ravintolat ja pubit sulkeutuvat. Kampaamot ja vastaavat joutuvat menemään kiinni, samoin sisäliikuntapaikat ja esimerkiksi golf-kentät ja tenniskentät.

Kotoa ei saa poistua ilman hyvää syytä, mutta ulkoiluun kannustetaan. Ulkona saa kuitenkin tavata vain yhden ihmisen oman kotitalouden ulkopuolelta, mutta alle viisivuotiaita ei lasketa, kertoo BBC. Ihmisten tapaamisrajoituksiin on Englannissa monia poikkeuksia.

Koulut ja yliopistot pysyvät auki, mutta sääntöjen mukaan yliopistoilla asuvien opiskelijoiden ei pidä käydä kotonaan ennen lukukauden loppua.

Ranskassa alkoi samantapainen sulku kuin Britanniassa lokakuun lopussa. Sääntöjen mukaan kotoa saa poistua vain ostamaan välttämättömyyksiä, terveydenhuollon takia, erityisten perhesyiden takia ja töihin, jos niitä ei voi tehdä etänä. Koulut pysyvät kuitenkin auki.

Lisäksi ihmiset saavat poistua kotoaan treenaamaan tunniksi joka päivä, mutta tällöin ei saa lähteä kilometriä kauemmas kotoa, kertoo France24. Ulos mennessään ihmisillä täytyy olla mukanaan dokumentti, joka perustelee syyn liikkumiseen. Ilman tätä voi saada 135 euron sakot.

Rajoitukset kestävät joulukuun alkuun saakka.

Espanjassa hallitus on julkistanut hätätilan, ja maassa otettiin käyttöön ulkonaliikkumiskielto jo lokakuussa. Ihmisten pitää olla kotona ilta yhdestätoista ja aamukuuteen Kanariansaaria lukuun ottamatta, kertoo BBC.

Paikallisjohtajat voivat muokata ulkonaliikkumiskiellon aikoja alueillaan, minkä lisäksi he voivat sulkea alueiden välisiä rajoja matkustukselta.

Julkisissa kokoontumissa saa olla korkeintaan kuusi ihmistä, ja kotoa saa poistua vain tietyistä syistä.

Belgiassa uudet rajoitukset astuivat voimaan maanantaina. Rajoitukset sulkivat kaikki ei-välttämättömiä tuotteita ja palveluita myyvät liikkeet. Muiden liikkeiden pitää sulkeutua kahdeksalta. Asioille saa lähteä vain yksi ihminen, jolla voi olla seuranaan alaikäinen, kertoo Politico.

Kaikki ravintolat, kahvilat ja baarit on suljettu, mutta ne voivat myydä ruokaa ulos iltakymmenen saakka. Myös elokuvateatterit, museot ja näyttelytilat on suljettu.

Säännöt rajoittavat tiukasti ihmisten näkemistä: Politicon mukaan ihmisillä saa olla vain yksi kontakti kotitalouden ulkopuolella, mutta yksinasuvat saavat olla läheisessä kontaktissa kahden ihmisen kanssa.

Wallonian ja Brysselin alueella kotona pitää pysyä iltakymmenestä aamukuuteen. Tästä saa poiketa töihin menon ja tärkeiden terveyteen liittyvien syiden takia. Työt pitää tehdä kotona, jos se on mahdollista.

Saksassa marraskuun 2. päivä voimaan tullut koronarajoitukset ovat kevyempiä kuin keväällä. Nyt rajoitukset sulkivat esimerkiksi elokuvateatterit, teatterit ja kuntosalit. Ravintolat ja baarit menivät myös kiinni asiakkailta, mutta ruokaa voi käydä kotiin.

Vapaa-ajan hotelliyöpymiset on kielletty ja kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista suositellaan vahvasti välttämään. Kaupoissa asiakasmäärää rajoitetaan siten, että niissä saa olla yksi asiakas kymmentä neliömetriä kohden, kertoo DW.

Ihmiset saavat kokoontua yhteen korkeintaan kahdesta kotitaloudesta niin, että väkeä on korkeintaan kymmenen. Koulut ja päiväkodit ovat auki ja työt suositellaan tekemään etänä.

Ruotsissa koronarajoitukset vaihtelevat alueittain. Dagens Nyheterin tekemän kokoomaan mukaan tiukimmat suositukset ovat Södermanlandin läänissä ja Kronobergin läänissä.

Niissä ihmisiä suositellaan välttämään oleskelua julkisissa sisätiloissa ja jättämään väliin esimerkiksi kokoukset, konsertit ja pelit. Rajoitukset eivät koske vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneiden lasten urheilukisoja.

Lisäksi ihmisiä neuvotaan välttämään lähikontaktia muiden kuin samassa taloudessa asuvien kanssa. Juhlat ja niiden järjestäminen kannattaa jättää väliin.