– Tämä on mennyt aivan pieleen ja tuloksena on täysi katastrofi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö ja työeläkeyhtiö Ilmarisen entinen toimitusjohtaja Kari Puro. Nyt eläkkeellä oleva Puro puhuu suomalaisesta perusterveydenhuollosta.

Jos asiat olisivat menneet toisella tavoin muutama vuosikymmen sitten, Suomessakin voisi olla toimiva ja kokonaisedullinen omalääkärijärjestelmä. Sellainen on esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Tanskassa, Virossa ja lukuisissa muissa maissa Euroopassa.

– Silkkaa typeryyttä, Puro puuskahtaa takavuosien toimista.

Tarkasti terveyspolitiikkaa seuranneen Puron mukaan muutaman vuosikymmenen takaisten omalääkärikokeilujen tulokset olivat erinomaisia. Järjestelmän laajentaminen tyssäsi kuitenkin työmarkkinaosapuolien kyvyttömyyteen sopia lääkäreiden palkanmaksuperusteista. Vastakkain olivat Lääkäriliitto ja kunnallinen työmarkkinalaitos, nykyinen Kuntatyönantajat.

Omalääkärimallia kokeiltiin Kelan johdolla Suomessa vuosina 1985–93. Kokeilussa yksityislääkärit toimivat omalääkäreinä noin 40 000 ihmiselle muun muassa Helsingissä ja Tampereella.

Onnistunut omalääkärijärjestelmä edellyttää Puron mukaan, että alueella on tarpeeksi lääkäreitä ja että kunkin lääkärin vastuulistalla on sopiva määrä asiakkaita. Lääkärin palkka määräytyy listalla olevien potilaiden lukumäärän perusteella.

Järjestelmän hienous on, että se kannustaa lääkäreitä hoitamaan potilaita ennalta ehkäisevästi. Asiakas hyötyy, koska lääkäriin pääsee nopeasti.

Lopullinen niitti omalääkärimallille oli valtionosuusjärjestelmän muutos 1993, joka käytännössä lopetti valtion ohjauksen kunnissa. ”Kuolinisku”, Puro sanoo.

Valtionosuusjärjestelmän muutos oli massiivinen hallintouudistus, jonka tavoitteena oli kuntien itsemääräämisoikeuden ja kustannusvastuun lisääminen.

Vuoden 1993 uudistuksen jälkeen kunnat saivat käyttöönsä ”könttäsumman”, jolla ne Puron mukaan perustivat lääkärivirkoja lähinnä sairaaloihin. Suuren laman seurauksena 1990-luvulla valtio supisti kuntien määrärahoja. Terveyskeskusten resurssipula kärjistyi. Samaan aikaan alun perin ennalta ehkäisevään toimintaan keskittyneet yksityiset työterveysyhtiöt alkoivat kasvattaa jalansijaansa.

Seurauksena on Puron mukaan toimimaton perusterveydenhuolto, jonka suurin ongelma on huono saatavuus. Ihmiset eivät pääse kiireettömään hoitoon lääkäriin.

– Terveyskeskukset eivät voi toimia ilman resursseja.

Suomessa perusterveydenhoidossa on laskutavan mukaan kaksi tai kolme rinnakkaista järjestelmää. Työssä käyvät hoitaa työterveys. Eläkeläiset, lapset, työttömät ja muut työelämän ulkopuolella olevat turvautuvat terveyskeskukseen. Varakkaat hoidattavat vaivansa yksityisillä lääkäreillä.

– Kun perusterveydenhoito ei toimi, ihmisiä jää hoitamatta, vaivat pahenevat ja lopulta sairaat kaatuvat erikoissairaanhoidon päälle, Puro sanoo.

Nykyinen malli tulee lopulta erittäin kalliiksi.

– On olemassa selvää näyttöä, että omalääkärimalli alentaa terveydenhuollon kokonaishintaa.

Puron mukaan Suomessa tilanne huononee, kun väki vanhenee ja yhä useampi tipahtaa työterveyden piiristä julkiselle sektorille terveyskeskuksiin.

Kasvava eläkeläisväestö hyötyisi hänen mukaansa omalääkärimallista. Tutun lääkärin luona aika ei kulu perustietojen kertaukseen, vaan hoitoon tulisi jatkuvuutta ja ennaltaehkäisevyyttä.

Suomen tilanne on eurooppalaisittain poikkeuksellinen. Ehkä tunnetuin omalääkärimalli on Ison-Britannian NHS (National Health Service), joka perustettiin 1940-luvulla.

– Surullista, sillä omalääkärimalli löytyy lähes jokaisesta maasta. Tämä on ihan suomalaista typeryyttä.

Suomessa useat asiantuntijalääkärit ovat nostaneet omalääkäriajatusta esille viime aikoina. Sen puolesta ovat puhuneet muun muassa THL:n ylilääkäri Jukka Kärkkäinen ja Jussi Huttunen , Kelan entinen pääjohtaja.

– Ei juna missään mielessä ole mennyt. Jos sote toteutuu, valtionohjaus kasvaa.

Loppu on Puron mukaan kiinni valtion kyvystä tehdä järkeviä päätöksiä.

– Jos valtio on viisas, se palauttaa voimavaroja omalääkärimallille.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti?

Kirjautumalla tästä saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.