Suomen koronatartunnoissa on asiantuntijoiden mukaan meneillään huolestuttava käänne.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin entinen toimitusjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén (sd) katsoo, että eilen keskiviikkona uutisoidut 548 uutta tartuntaa kertovat siitä, että kriittinen raja on ylitetty.

– Eilen ilmoitetuilla 548 uudella koronatartunnalla ylitettiin samalla kahden viikon ilmaantuvuudessa kriittinen raja 100 per 100 000 asukasta, ja Uudellamaalla 200 raja. En voivottele, vaan kirjoitan siksi, että ”tolkun ihmiset” oikeasti ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden, hän tviittaa.

Lindén muistuttaa, että HUS-alueella lähestytään jo kaikkien aikojen korkeinta kahden viikon jakson koronatartuntojen määrää (3500).

– Sairaalahoidot seuraavat 2-3 viikkoa perässä. Vain nykyistä tiukemmilla rajoituksilla on tilanne pysäytettävissä.

Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkimusvaradekaani, keuhkolääkäri Marjukka Myllärniemi vahvistaa Lindénin arviot.

– Raportoin sairaalasta, että nyt tarttis tehdä jotakin.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sd) muistuttaa, että nyt puhutaan myös suomalaisesta virusmuunnoksesta. Hän vetoaa suomalaisiin toteamalla, että ”nyt on tosi kyseessä”.

– Jos rajoitamme liikkumista lisää, yhä useampi meistä saa vakavia mielenterveysoireita. Lasku tulee aina yhteiskunnalle maksettavaksi. Terveydenhoitohenkilöstö on jo ylikuormittunut, puhumattakaan opetusalan ihmisistä ja nuorista ympäri maata. Eläkeläisemme ja vanhuksemme ovat riskiryhmissä. Käytetään maskia, pestään kädet, vältetään väkijoukkoja ja liikutaan luonnossa. Nyt ei ole aika istua kavereiden kanssa iltaa baarissa tai kahvilassa. Nyt ei ole aika järjestää kellaribileitä Uudellamaalla. Pian nuo asiat voidaan toteuttaa, jahka rokotukset etenevät nopeammin” hän kirjoittaa Facebookissa.