Uusien koronavirustapausten määrä Suomessa nousee edelleen ja epidemiatilanne näin marras-joulukuun vaihteessa on vakava, kertoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sosiaali- ja terveysministeriö STM torstaina koronakatsauksessaan.

Viikolla 47 todettiin yli 8 000 uutta koronatapausta, mikä on yli 500 tapausta enemmän kuin edeltävällä viikolla 46. Kahden viimeksi kuluneen viikon aikana (15.–28.11.) uusia koronatartuntoja ilmaantui Suomessa 279 sataatuhatta asukasta kohden, kun edellisten kahden viikon ilmaantuvuusluku oli 201.

Koronatautiin liittyviä kuolemia oli 1. joulukuuta mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 348.

Kahden viime viikon aikana eli 17.11.–1.12. uusia kuolemia on raportoitu yhteensä 112. Näistä yli 80 prosenttia (92 kpl) raportoitiin yli 70-vuotiailla ihmisillä.

”Ikävä kyllä nuortenkin ikäryhmien kohdalla kuolleisuutta on”, sanoi tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta torstain koronainfossa.

Sairaalahoidon tarpeen osalta tilanne on se, että erikoissairaanhoidon kokonaispaine on tällä hetkellä hieman helpottanut, mutta tehohoidon potilasmäärät ovat kasvussa. Torstaina aamulla tehohoidossa oli Suomen sairaaloissa kaikkiaan 53 koronapotilasta.

Viikon 47 lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 153 potilasta, joista 106 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 47 teho-osastoilla. Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 107 uutta koronaviruspotilasta, kun edellisellä viikolla uusia potilaita oli 147.

Tehohoitoon tuli viime viikolla 31 uutta koronaviruspotilasta. Marraskuun loppupuoliskolla tehohoitoon tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut välillä 31–35.

”Hoitojaksot ovat pitkiä, ja tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on ollut selvästi aiempaa suurempi, noin 50”, THL ja STM kertovat tiedotteessaan.

Tehohoidossa ja erikoissairaanhoidossa ylikorostuvat rokottamattomat ihmiset.

”Rokottamattomat ovat syys-lokakuun aikana päätyneet koronavirustartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 18 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 30 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.”

Joulukuun alkuun mennessä Suomessa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 86,7 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, 81,8 prosenttia vähintään kaksi rokoteannosta ja 5,6 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

Alle 12-vuotiaiden tartunnat yltyneet

Alle 12-vuotiaiden tartuntojen ilmaantuvuus on viime viikkoina kasvanut ”infektiopaineen ja tartuntamäärien kasvaessa kaikissa ikäryhmissä”.

Viikolla 46 varmistetuista koronatartunnoista 28 prosenttia todettiin alle 12-vuotiailla. Kaikista Suomessa varmistetuista koronavirustartunnoista koko epidemian ajalta noin 15 prosenttia on todettu alle 12-vuotiailla lapsilla.

”Tartunnanjäljityksestä kerättyjen tietojen perusteella alle 12-vuotiaat saavat koronatartunnan tavallisimmin perhepiiristä ja muusta lähipiiristä. Sairaalahoidon tarve alle 12-vuotiailla on kuitenkin hyvin harvinaista, eikä sen ilmaantuvuudessa ole havaittu muutosta, vaikka tartunnat ovat lisääntyneet”, THL ja STM tiedottavat.

Koska Suomen korkeahko rokotuskattavuus ei tällä hetkellä riitä taltuttamaan epidemiaa, on rajoituksia ja suosituksia kiristetty sekä alueellisesti että valtakunnallisesti. STM ohjeistaa parhaillaan alueviranomaisia tartuntautilain tulkinnasta kireämpään suuntaan.

Lue seuraavaksi: