Suomessa on nyt varmistettu yhteensä seitsemän omikronvirusmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kaikki todetut tartunnat kuuluvat THL:n mukaan samaan tartuntaketjuun. Tapauksia on todettu yksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, neljä Varsinais-Suomessa sekä kaksi Pohjois-Savossa. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia sairaanhoitopiirien alueilla.

THL muistuttaa, että omikronmuunnoksen leviämistä voi torjua samoin kuin muitakin koronavirusmuunnoksia: Huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin.

Omikronvarianttiin liittyvä tartuntatautiohjeistus poikkeaa kuitenkin aiemmasta ja rokotuksista huolimatta kaikki variantille altistuneet määrätään karanteeniin.

Eteläisestä Afrikasta levinneen omikronvariantin tarkkoja ominaisuuksia ei vielä tunneta. Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että variantti saattaa tartuttaa aiempia virusmuunnoksia tehokkaammin ja mahdollisesti väistää olemassa olevaa rokotesuojaa.