”Terveyskeskuslääkäri Oma Keskiverto lähtee aamulla töihin ja miettii, keitä potilaita hän tapaa tänään. Vastaanotolle voi tulla äiti vauvan kanssa, keski-ikäinen yrittäjä, rollaattorilla kulkeva muistisairas vanhus tai työtön 25-vuotias mies, jolla on elämä solmussa. Usein Keskiverto toimii paitsi lääkärinä, myös ohjaa potilaita sosiaalipuolen palveluihin.”

Näin alkaa THL:n Tiedosta terveyttä ja hyvinvointia -blogin kirjoitus, jossa ylilääkäri Anu Niemi ja arviointipäällikkö Tiina Hetemaa valottavat sitä, mitä terveyskeskuslääkäri tekee.

Tarinallisessa kirjoituksessa maalataan Oma Keskiverroksi kutsutun lääkärin tavanomaista työpäivää, sen iloja ja huolenaiheita. Kirjoituksesta välittyy hallitsematon työkuorma, joka terveyskeskuslääkärin työpöydällä tätä nykyä on. Silti työ on ammatillisesti hyvin monipuolista ja palkitsevaa.

”Jos Keskivertoa pyydettäisiin kuvaamaan työtään, hän sanoisi, että terveyskeskuslääkäri on ihmisen, perheen ja koko yhteisön lääkäri. Hän on useimmiten potilaan ensimmäinen lääkärikontakti riippumatta tämän iästä, sukupuolesta ja terveysongelmasta. Työssä vaaditaan monipuolista kliinistä osaamista, potilas- ja väestökeskeisestä työotetta ja kykyä toimia mitä erilaisimpien potilaiden kanssa.”

Koko tarinan voi lukea THL:n blogista.