Turun yliopiston tutkijat ovat todenneet bakteerista toiseen siirtyvää kolistiiniresistenssiä ihmisestä eristetystä bakteerista.

Löydäs tehtiin tutkimuksessa, jossa selvitettiin moniresistenttien bakteerien oireetonta kantajuutta terveiden suomalaisten aikuisten ulostenäytteistä.

Yhdessä ulostenäytteessä havaittiin usealle antibiootille resistentti Escherichia coli -bakteeri, joka oli myös kolistiinille vastustuskykyinen. Eristetty bakteerikanta löydettiin terveeltä aikuiselta. Oireeton kantajuus ei aiheuta terveelle ihmiselle vaaraa.

Löydetyllä bakteerilla ei ollut ESBL-ominaisuutta. Resistentin bakteerin oireeton kantajuus saattaa hävitä itsestään.

– Löydös osoittaa, että siirtyvää kolistiiniresistenssiä esiintyy myös maissa, joissa mikrobilääkeresistenssi on maltillista, kuten Suomessa, tutkimusta johtanut professori Jaana Vuopio Turun yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Kolistiiniresistenssin aiheuttaa mcr-1-geeni. Geenille on tyypillistä, että se voi siirtyä bakteerista toiseen, minkä vuoksi kyseisen geenin leviäminen on huolestuttanut maailmanlaajuisesti. Kolistiinilla hoidetaan yleensä ihmisten infektioita, joihin muut antibiootit eivät enää tehoa.