Keksintö perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Yliopisto on ollut yksi ratkaisua kehittävän startup-yhtiö Glucomodicumin omistajista vuodesta 2018.

Yritys kehittää terveydentilan ja biomerkkiaineiden seurantaan tarkoitettuja neulattomia ratkaisuja. Se kertoo tiedotteessa julkaisseensa arvostetussa Scientific Reports -tiedelehdessä tietoja kehittämästään glukoosimittausmenetelmästä.

Magnetohydrodynamiikkaan (mhd) perustuvalla neulattomalla menetelmällä mitataan glukoosipitoisuus ihosta. Vasta julkaistujen vertaisarvioitujen tulosten mukaan Glucomodicumin uusi solunestenäytteenottomenetelmä oli 13 kertaa nopeampi ja tehokkaampi tapa mitata glukoosipitoisuus verrattuna käänteiseen iontoforeesiin, edeltäjäänsä neulattomissa menetelmissä.

Glucomodicumin keksintö perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Innovaatio kaupallistettiin yliopiston kaupallistamisprosessin avulla, ja spinout-yhtiö perustettiin vuonna 2018. Tekniikka&Talous kertoi yhtiön lupaavasta tekniikasta loppuvuodesta 2019.

– Glucomodicumin kaupallinen potentiaali on merkittävä. Maailmassa on yli 400 miljoonan diabeetikon lisäksi 1,9 miljardia ihmistä, joilla on riski sairastua diabetekseen. Nyt saadut tutkimustulokset vahvistavat entisestään uskoamme siihen, että Glucomodicumin ratkaisu saadaan onnistuneesti markkinoille lähivuosina”, Helsingin yliopiston kvestori Marjo Berglund sanoo tiedotteessa.

Vaikka glukoosin mittaaminen on olennainen osa diabeteksen diagnosointia ja hoitoa, markkinoilla ei tällä hetkellä ole ainuttakaan neulatonta mittausmenetelmää. Nyt käytössä olevien invasiivisten menetelmien käyttö voi olla kivuliasta ja aikaa vievää.

Siksi verensokerin ääriarvot voivat jäädä huomaamatta, sillä ihmiset eivät halua mitata terveydentilaansa pistämällä neuloja itseensä. Näin ollen pistämättömien glukoosimittareiden ja jatkuvaan verensokerin seurantaan suunniteltujen laitteiden kysyntä on suuri.

Tähän asti laadukkaita kudosnestenäytteitä ei ole kuitenkaan kyetty keräämään pistämättä , mikä on välttämätöntä, jos sokeriarvoja halutaan mitata puettavilla laitteilla tarkasti ja ilman neulaa.

Uutta alustaratkaisuaan erittäin herkkiin bioantureihin ja kehittyneisiin algoritmeihin yhdistämällä Glucomodicum raivaa tietä uusille tavoille tarkkailla diabetesta sekä puettavilla laitteilla että terveydenhoidon ammattilaisten tapauksessa etäyhteyksien päästä.

Tämä glukoosipitoisuuden mittausmenetelmä on iholle hellävarainen tapa tarkkailla verensokeriarvoja jatkuvasti ilman neulanpistoja niin, että tulokset saadaan nopeasti ja tarkasti. Glucomodicumin mhd-tekniikka löydettiin ja kehitettiin Helsingin yliopistossa vuonna 2016 toteutetussa tutkimushankkeessa.

– Tulokset ovat vankka osoitus Glucomodicumin ainutlaatuisen mhd-ratkaisun toimivuudesta ja osoittavat oikeaksi uskomme siihen, että voimme tarjota potilaille kauan kaivatun neulattoman vaihtoehdon glukoosipitoisuuden mittaamiseen. Keskitymme tuotteistamaan nämä innostavat tutkimustulokset puettavaksi tekniikaksi, jolla voidaan aikanaan helpottaa diabeteksen potilaille aiheuttamaa kuormitusta, Glucomodicumin toimitusjohtaja Jokke Mäki kertoo tiedotteessa.

Tätä julkistusta ennen yhtiön ydinteknologialle on myönnetty laajan markkina-alueen kattava patentti. Tulevissa julkaisuissa yritys aikoo jakaa lisää kehittämänsä teknisen ratkaisun sovelluksiin liittyviä merkittäviä tietoja.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri hyväksyi vuonna 2019 Glucomodicumin teollisen prototyypin käytettäväksi tyypin 2 diabetekseen liittyvissä kliinisissä tutkimuksissa. Myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tarkastanut yhtiön tutkimussuunnitelmat.

Suunnitelmien mukaisesti GlucmModicum on jo toteuttanut yhden onnistuneen kliinisen tutkimuksen, johon osallistui 50 tyypin 2 diabeetikkoa. Kliinisiin jatkotutkimuksiin voi osallistua kaikkiaan 240 tyypin 2 diabeetikkoa.

Lue myös: