Suomessa on todettu 29 uutta muuntuneen koronaviruksen aiheuttamaa tapausta aiemman 20 tapauksen lisäksi, kertoo THL.

Yhteensä muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on siis nyt todettu 49. Uusista tapauksista 18 on todettu 20.12.2020 jälkeen Suomeen saapuneilla henkilöillä. Matkustajat ovat tulleet Suomeen Britanniasta, Ghanasta, Ruotsista, Etelä-Afrikasta, Bosnia-Hertsegovinasta, Tanskasta, Turkista ja Virosta.

Näytteistä 8 on peräisin jo aiemmin tiedossa olleiden tapausten lähikontakteilta. Kolmen henkilön tartunnan alkuperää selvitetään edelleen.

Ainakin 55 mahdollisesti tartunnalle altistunutta henkilöä on asetettu karanteeniin.

Kaikista todetuista muuttuneen viruksen aiheuttamista tapauksista 47 on Britanniassa havaittua muuntunutta virustyyppiä ja 2 Etelä-Afrikassa havaittua virustyyppiä. Nyt havaituista uusista tautitapauksista 28 on Britannian varianttia ja 1 Etelä-Afrikan varianttia.

Liikenne- ja viestintävirasto on keskeyttänyt Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen saapuvan matkustajalentoliikenteen 18.1.2021 asti.

THL suosittelee, että jokainen näissä maissa vieraillut ja eri reittejä Suomeen matkustava testataan maahan tullessa kahdesti. Maahantulija ohjeistetaan niin, ettei kontaktia ja tartunnan mahdollisuutta muihin perheen ulkopuolisiin ihmisiin molempien testitulosten valmistumiseen asti saa olla. Mikäli tartunnanvaaran estymisestä ei voida muutoin varmistautua, henkilö voidaan asettaa karanteeniin, kunnes kahdella negatiivisella testituloksella voidaan osoittaa, että koronavirustartuntaa ei ole.

Lisäksi THL suosittaa raja-asemilla tehtävän testaustoiminnan laajentamista niin, että kaikki matkustajat joko testataan maahan saapuessa tai varmistetaan, että heillä on negatiivisen testituloksen osoittava todistus enintään 72 tuntia aiemmin otetusta testistä.

Uusi muuntunut virus voi tarttua ja levitä aiempaa nopeammin. Tämä on havaittu tartuntaketjujen selvityksessä myös Suomessa.

Ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että muuntunut virus aiheuttaisi aiempaa vakavampaa tautia. Koronavirusrokotteen arvioidaan suojaavan myös muuntuneen viruskannan aiheuttamalta taudilta.