Lääkkeiden turvallisuutta valvovalle viranomaiselle Fimealle on tullut tähän mennessä seitsemän ilmoitusta koronarokotteiden haittavaikutuksista.

Yleisimmät syyt ovat olleet allergiset reaktiot, lihaskipu ja rokotuskohdan reaktiot. Vakavimmillaan allerginen reaktio voi olla anafylaktinen reaktio, mutta Fimean tilasto ei erottele lieviä ja mahdollisia vakavia haittavaikutuksia tässä vaiheessa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo, että ilmoitukset haittavaikutuksista ovat olleet odotetunlaisia.

– Se tiedetään, että RNA-rokote aiheuttaa jonkin verran enemmän myös vakavampia haittavaikutuksia kuin perinteiset rokotteet. Noin yksi sadasta tuhannesta saa vakavamman reaktion, Nohynek sanoo.

Yhdysvalloissa on raportoitu 21 anafylaktisesta reaktiosta rokotteiden aloittamisen jälkeen. Tutkimusaineisto on ajalta 14.–23.12. Sinä aikana Yhdysvalloissa annettiin lähes 1,9 miljoonaa rokoteannosta.

Kaiken kaikkiaan haittavaikutuksista raportoi tutkimusajalla 4 393 ihmistä, eli 0,2 prosenttia rokotteen saaneista. Näistä 175 (0,0092 prosenttia) oli vakavampia reaktioita, joihin siis sisältyy 21 anafylaktista reaktiota (0.0011 prosenttia). Tapauksista 17:llä oli aiempia kokemuksia vakavista allergisista reaktioista, eikä rokotetta enää suositella niille, joilla on vakava allergia.

71 prosenttia anafylaktisista reaktioista ilmeni alle 15 minuuttia rokotteen saamisen jälkeen.

Myös niiden rokotteiden, joilla on jo käyttölupa, turvallisuutta seurataan edelleen niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Fimea päivittää tiedot uusista haittavaikutusilmoituksista sivuilleen 1–2 päivän välein.