Iso-Britannia, Ranska ja Irlanti ovat saaneet parhaat pisteet eurooppalaisia tupakkapoliittisia toimenpiteitä koskevassa maalistauksessa. Suomi sijoittui kuudenneksi, aivan kuten kolme vuotta sitten edellisessä listauksessa.

Raportti tupakkapolitiikan toimenpiteistä julkistettiin Euroopan Tupakka tai terveys -konferenssissa Berliinissä tänään.

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puskan mukaan Suomen sijoitus paranee vielä, kun sosiaali- ja terveysministeriön tupakkapoliittisen työryhmän esitykset saadaan toteutettua.

– Ykkösenä olevan Ison-Britannian sijoitusta selittää osin erittäin korkea tupakkaverotus. Suomessa tupakkaveroa on korotettu viime vuosina kaksi kertaa vuodessa, ja näitä säännöllisiä korotuksia on syytä jatkaa, Puska sanoo tiedotteessa.

Voittajatrion maissa on kaikissa myös otettu käyttöön tuotemerkittömät tupakkarasiat. Pohjoismaista Norja ehätti ensimmäiseksi. Norja riisui tuotemerkit myös nuuskarasioista.

– Tuotemerkittömät pakkaukset on otettu käyttöön kahdeksassa maassa ja ne pitäisi ottaa käyttöön kaikissa muissakin Euroopan maissa, raportin tekijä Luk Joossens Euroopan Syöpäjärjestöistä (ECL) kertoo tiedotteessa.

Tuotemerkittömät tupakkapakkaukset ovat käytössä lisäksi Turkissa, Sloveniassa, Belgiassa ja Israelissa ovat ottaneet käyttöön tuotemerkittömät tupakkapakkaukset. Unkarissa laki tulee voimaan 2022. Myös Hollanti ja Tanska ovat ottamassa käyttöön tuotemerkittömiä pakkauksia hyvin pian.

Raportissa tuodaan esille erilaisia tupakkapolitiikan kehittämistarpeita, ja Suomessa juuri savukepakkausten ulkoasun yhdenmukaistaminen on tällainen. Asiassa odotetaan Suomen hallituksen toimenpiteitä.

– Savukepakkausten ulkonäön yhdenmukaistaminen on kansainvälinen trendi ja johdonmukaista politiikkaa tupakkamainonnan poistamiseksi. Toivon, että Suomi seuraa pian mukana, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa tiedotteessa.

Tupakkatuotteiden pakkausten yhtenäistäminen lainsäädännöllä vaikuttaa suuresti varsinkin nuorten tupakointiin.

– Myös Suomessa tulisi siirtyä tuotemerkittömiin pakkauksiin, kuten myös keväällä sosiaali- ja terveysministeriölle raporttinsa jättänyt tupakkatyöryhmä kehotti. Tuotemerkittömyys vähentää tutkitusti nuorten kiinnostusta tupakkatuotteisiin, huomauttaa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila tiedotteessa.

– Lisäksi on tärkeää tehostaa tupakkatuotteiden käytön lopettamisen tukea. Lopettamisesta tulee aina iso terveyshyöty. Se vaikuttaa myös annettuihin hoitoihin ja sairaudesta toipumiseen.

Nyt julkaistussa arviointiraportissa oli mukana 36 maan tilanne viime vuodelta. Tilasto ei kuvaa itse tupakointitilannetta vaan tupakkapolitiikan keskeisten toimenpiteiden toteuttamista. Kriteereinä olivat muun muassa hinnoittelu, tupakointikiellot ja tuotteisiin liitetyt terveysvaroitukset.

Poliittisten toimenpiteiden arviointi ei kuitenkaan anna kattavaa kuvaa eri maiden tilanteesta.

– Raportissa ei oteta huomioon tupakoinnin yleisyyttä tai nikotiinituotteiden käyttöä kokonaisuudessaan. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa aikuisten tupakointi on yleisempää kuin Suomessa. Isossa-Britanniassa tupakoi vuonna 2018 aikuisväestöstä 14,7 prosenttia, kun Suomessa vastaava luku oli 12 prosenttia, Puska mainitsee.

Puska kiittelee Suomen tupakkapolitiikan tavoitetta tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumiseksi, joka on kansainvälisesti ainutlaatuinen.

– Se määrittää johdonmukaista työtämme tupakoinnin vähentämiseksi.

Raportin laatijat ovat huolissaan muun muassa tupakkasäätelyn heikosta rahoituksesta Euroopassa. Heidän mukaansa tupakkasäätelyyn pitäisi Euroopan maissa käyttää vähintään kaksi euroa asukasta kohti, mutta tämä ei toteudu.

Myös tupakkateollisuuden poliittinen vaikuttamistyö on huolenaiheena. Sen avulla teollisuus on pystynyt hidastamaan ja estämään tupakkalainsäädännön kehittämistä.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.