Hiv-tartuntojen määrä on saatu pidettyä Suomessa maailman alhaisimmalla tasolla. Kunepidemia on saatu kuriin kotimassa, moni onkin unohtanut globaalin hiv-tilanteen.

Maailmassa elää noin 37 miljoonaa hiv-positiivista. 40 prosenttia hiv-positiivisista ei saa hiv-lääkitystä, joka estää taudin etenemisen ja pelastaa hiv-tartunnan saaneen hengen. Lääkitys myös estää hivin tarttumisen eteenpäin.

HIV-säätiön, valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen yhteistyön avulla on mahdollista turvata kaikille oikeus hiv-testaukseen, sairauden hoitoon ja syrjinnästä vapaaseen elämään hiv-positiivisena.

”Suomenkin tulee kantaa oma kortensa kekoon lisäämällä kehitysyhteistyötä ja palaamalla kansainvälisten hiv-järjestöjen rahoittajaksi”, sanotaan HIV-säätiön tiedotteessa.

Suomen valttina hivin selättämisessä ovat olleet ilmaiset hiv-testauspalvelut sekä tehokas lääkehoito.

Hivistä on tullut Suomessa krooninen sairaus, jonka kanssa voi elää täysipainoista ja oireetonta elämää. Kun äidin hiv-tartunta on ollut tiedossa, Suomessa ei ole syntynyt yhtään hiv-positiivista vauvaa.

Hiv-positiivisten Positiiviset ry aloitti Toivon päivän viettämisen 4.6. vuonna 2004 tuodakseen esiin hivin hoitoon ja hivin kanssa elämiseen liittyviä edistysaskelia. Ensi tiistaina vietettävänä Toivon päivänä nostetaan esiin kehitysyhteistyön merkitys seksuaaliterveydessä.