STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki totesi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että koronaviruksen leviämisen yleiskuva on Suomessa varsin samanlainen kuin viikko sitten. Alueittain esiintyy huomattavaa vaihtelua koronatilanteessa.

”Koronaepidemian kulku on tasaantunut”, Voipio-Pulkki totesi tiedotustilaisuudessa.

”Omikron-aallon huippu vaikuttaa tasaantuvan, mutta käännettä nopeaan laskusuuntaan valtakunnallisesti ei ainakaan vielä näy.”

Ylilääkäri Otto Helve THL:stä kertoi, että kovin suurta eroa rokottamattomien ja rokotettujen välillä ei tartunnoissa ole. Rokotteet suojaavat kuitenkin erittäin hyvin erikoissairaanhoidolta ja kuolemalta, hän huomautti.

”Tämä ero on valtavan suuri”, Helve sanoi.

Kun tautia on paljon liikkeellä, sairaalaan päätyy paljon koronapotilaita, jotka päätyvät sairaalaan ensisijaisesti muusta syystä, hän huomauttaa.

”Erikoissairaanhoidossa tavanomaisilla vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 28 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 27 prosenttia. Osuudet ovat jonkin verran kasvaneet viime viikosta”, tiedotteessa todetaan.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Juha Sarkio totesi, että kuormitus sairaaloissa on korkealla ja tartunnat leviävät, mutta tästä eteenpäin siirrytään takaisin vahvaan alueelliseen reagoimismalliin. Alueilla voi olla voimassa erilaisia rajoituksia ja suosituksia.

Koronan sairaalahoidon tarve on Suomessa pysynyt tasaisen korkealla tasolla ja tehohoidon kuormitus samalla tasolla kuin viime viikolla.

”Epidemiaa torjutaan paikallisin ja alueellisin kohdennetuin toimin. Rajoitusten keventyessä korostuvat ihmisten omaehtoiset toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kotitestaus ja mahdollisimman korkea rokotuskattavuus”, sosiaali- ja terveysministeriö STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertovat tiedotteessaan.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla oli eilen 16.2. yhteensä 359 potilasta, hieman enemmän kuin viikko sitten. Teho-osastoilla oli 16.2. yhteensä 30 potilasta, yhtä monta kuin viikko sitten. Viikolla 6 teho-osastoille tuli 32 uutta covid-19-potilasta, kun edellisellä viikolla vastaava luku oli 29.

LUE SEURAAVAKSI: