Uusien koronavirustapausten määrä Suomessa nousee edelleen.

Lokakuun lopussa todettiin yli 4000 tartuntaa viikossa. Viime viikolla todettiin noin 7 200 uutta koronatapausta. Tämä on yli 3000 tartuntaa enemmän viikkotasolla.

Tehohoitoon tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on lähes kolminkertaistunut kolmen viimeksi kuluneen viikon aikana.

Kahden viime viikon aikana (8.–21.11.) uusia koronatartuntoja ilmaantui Suomessa 237 sataatuhatta asukasta kohden. Lokakuun puolivälissä uusia tartuntoja ilmaantui 14 vuorokaudessa 133 sataatuhatta asukasta kohden, jonka jälkeen tapausilmaantuvuus on ollut jatkuvassa kasvussa.

Suomessa alle 12-vuotiaiden lasten tapausilmaantuvuus on noussut viime viikkoina. Sairaalahoidon tarve alle 12-vuotiailla on kuitenkin hyvin harvinaista, eikä sen ilmaantuvuudessa ole havaittu muutosta, vaikka tartunnat ovat lisääntyneet.

Sairaalakuormitus kasvussa

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 156 potilasta, joista 112 oli hoidossa vuodeosastoilla ja 44 teho-osastoilla.

Viimeisen kuukauden aikana sairaalahoidon kuormitus on ollut nousussa. Erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli viime viikolla yhteensä 147 uutta koronaviruspotilasta.

Viimeisen viiden viikon aikana (viikot 42−46) uusien erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tulleiden koronaviruspotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut 110 ja 166 potilaan välillä.

Viime viikolla tehohoitoon tuli 35 uutta koronaviruspotilasta. Viikolla 45 uusia tehohoitopotilaita oli 31, ja edeltävien viikkojen 42–44 aikana vaihdellen 14–22 uutta potilasta.

Tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 302.

Riski merkittävästi suurempi rokottamattomilla

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Rokottamattomat ovat elo–lokakuun aikana päätyneet koronatartunnan seurauksena erikoissairaanhoitoon 19 kertaa todennäköisemmin ja tehohoitoon 33 kertaa todennäköisemmin kuin rokotetut.

Rokotusten kohdeväestöstä, eli 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista, 86,4 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen, ja 81,1 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta eiliseen mennessä.

Kolmannen rokoteannoksen on saanut 203 023 henkilöä eiliseen mennessä.

Viime viikolla koronavirustestejä tehtiin yli 113 200. Testausaktiivisuus on viime viikkoina ollut tasaisessa kasvussa.

Lokakuun lopulla testejä tehtiin viikossa vain noin 80 700. Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 6,3 prosenttia. Kahdella edeltävällä viikolla osuus oli 5,9 prosenttia ja lokakuun lopulla 5,2 prosenttia.

Asiantuntija nostaa esiin ”hyvin voimakkaan nousun”

Suomessa on rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on noin 661 000, kertoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotustilaisuudessa.

Kaikissa kieliryhmissä on tapahtunut yhtä paljon nousua rokotuskattavuudessa heinäkuusta, Kontio kertoi. Näyttää Kontion mukaan siltä, että muunkieliset ovat alkaneet ottaa rokotuksia huomattavasti myöhemmin kuin Suomen virallisia kieliä puhuvat, mutta ovat kuitenkin samassa tahdissa.

Hän haluaa kiinnittää huomiota nimenomaan rokottamattomien tartuntoihin. Rokottamattomien ilmaantuvuudessa näkyy nyt kolminkertainen nousu kevään ja kesän tilanteeseen verrattuna, vaikka rokottamattomien osuus väestöstä on pienentynyt.

Kaikissa ikäryhmissä 30 vuotta täyttäneistä ylöspäin näkyy kolminkertainen nousu, Kontio kuvasi.

”Se on hyvin voimakas nousu”, hän painotti.

Rokottamattomien ilmaantuvuus on Kontion mukaan ”aivan huomattavasti paljon suurempi kuin kaksi kertaa rokotetuilla”. Hän kehottaakin kaikkia suomalaisia hankkimaan molemmat koronarokoteannokset.

Projektipäällikkö Anna Katz THL:stä totesi, että rokottamattomien tapausilmaantuvuus on noussut viime aikoina merkittävästi.

”Kyllä se virus löytää sen rokottamattoman ihmisen”, hän sanoi.