Suomen koronatartuntamäärät ovat kaksinkertaistuneet, kun viimeisintä kahta viikkoa verrataan niitä edeltäviin kahteen viikkoon, kertoo Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL).

Uusia koronatapauksia todettiin viime viikon aikana 1 282 kappaletta viime viikon aikana ja noin 960 sitä edeltävällä viikolla.

Kahden viimeisen viikon aikana tapauksia todettiin siis yhteensä 2 240, kun taas niitä edeltävillä kahdella viikolla tartuntoja oli 1 093.

Viikoittainen tapausmäärä oli alimmillaan viikolla 24 (14.-20.6.), jolloin todettiin yhteensä noin 530 tapausta.

Uusien tartuntojen määrän kasvua selittää suurimmalta osin jalkapallon EM-kisaturisteilla todetut tartunnat. Suurin osa tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Viikolla 25 yli 40 prosenttia todetuista tartunnoista liittyi suoraan jalkapallon EM-kisoihin, ja viikolla 26 vastaava osuus oli 15 prosenttia.

Kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin, THL kertoo.

Sairaanhoitopiirit ovat raportoineet THL:lle tiistaihin mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa. Niistä on raportoitu koituneen 165 jatkotartuntaa.

Ylipäätään ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista koronatartunnoista on tasaantunut, mutta on edelleen merkittävä: viikolla 25 puolet tartunnoista oli peräisin ulkomailta, kun viikolla 26 osuus oli noin neljännes (24 prosenttia). Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli noin 9 prosenttia kaikista tartunnoista viikolla 26.

Venäjän voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja muuntuneen koronaviruksen takia THL suosittelee välttämään toistaiseksi kokonaan matkustamista Venäjälle.