Suomella on edessä ankara kilpajuoksu uutta, herkästi tarttuvaa koronamutaatiota vastaan. Levitessään uusi mutaatio saattaa vaatia hyvin ankaria, valmiuslakia edellyttäviä rajoituksia.

Tässä taistelussa Astra Zenecan rokote, mikäli se saa ehdollisen myyntiluvan, on korvaamaton apu. Myyntiluvan odotetaan tulevan tammikuun lopussa.

Periaatteessa valmista rokotetta voitaisiin viedä jo ennen myyntiluvan myöntämistä Suomeen ja muihin EU-maihin. Tällöin rokotetta voitaisiin ryhtyä jakamaan hyvin nopeasti, kunhan EU:n komissio on myöntänyt myyntiluvan.

– Tämä on yhtiön asia. Ihmettelisin, jos yritys näin toimisi, sanoo STM:n ylilääkäri Sari Ekholm.

Etukäteistoimituksiin sisältyy riskejä. Jos myyntilupa viivästyy merkittävästi, on tilanne rokotteiden kannalta ongelmallinen.

Ekholm ei osaa arvioida tarkkaa rokotusnopeutta. Ennen rokotusten alkamista ne pitää jaella eri puolille Suomea.

– Normaalisti meillä annetaan 1,5 miljoonaa influenssarokotusta parissa kuukaudessa. Nyt pitää muistaa, että koronassa rokote annetaan kahdessa erässä, sanoo Ekholm.

Suoja alkaa kuitenkin toimimaan nopeasti. Astra Zenecan rokote antaa ensimmäisen annoksen jälkeen jopa 73 prosenttisen suojan joiksikin viikoiksi.

Rokotusvauhdissa on suuria alueellisia eroja. Haasteellisin alue on Helsinki.

– Aiemmin Helsinki arvioi, että ensimmäistä rokotetta (Pfizerin rokote) voidaan antaa 55 000 henkilölle viikossa. Toki Astra Zenecan rokote on helpompi jaella, sanoo Ekholm.

Jakelun helppous tulee siitä, että Astra Zenecan rokote säilyy pitkään normaalissa jääkaapissa. Pfizerin rokote edellyttää säilytystä noin -80 asteessa.

Suomi saa EU:n kautta 3,7 miljoonaa annosta Astra Zenecan rokotetta. Tämä siis riittää 1,8 miljoonalla suomalaiselle.

Kauppalehti kysyi perjantaina Astra Zenecalta, kuinka paljon yhtiöllä on varastossa rokotetta. Yhtiö ei vielä ole vastannut.

Oletettavasti rokotteita on runsaasti, sillä niiden valmistus on aloitettu jo kuukausia sitten. Osa valmistetuista rokotteista on THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan vanhentumassa.

Sosiaali- ja terveysministeriöllä ei ole tietoa siitä, milloin Astra Zenecan valmistamat rokotteet vanhentuvat tai kuinka paljon vanhenevia rokotteita on.

– Tästä pitää kysyä yritykseltä. Arvelisin, että säilyvyys on joitakin kuukausia. He tietävät säilytysajan, koska he tietävät milloin tuote on tehty. Markkinoilla olevien (Moderna ja Pfizer) rokotteiden säilyvyysaika on kuusi ja seitsemän kuukautta, sanoo Ekholm.

Hän muistuttaa, että yrityksellä on oma käsitys säilyvyydestä, jonka viranomaiset vielä arvioivat ja hyväksyvät.

Mediatietojen mukaan osa rokotetta varten valmistetuista vaikuttavista ainesosista on vielä pakkasessa. Rokote alkaa vanhentumaan, eli saa viimeisen käyttöpäivän vasta kun se on pakattu lopulliseen käyttömuotoonsa.