Husin Syöpäkeskuksesta tulee Suomen ensimmäinen sairaala, josta saa magneettikuvauksella ohjattua sädehoitoa syövän hoitoon, Hus tiedottaa.

Uuden teknologian avulla sädehoitoa voidaan antaa muun muassa vatsan alueella aikaisempaa pienemmin marginaalein.

Sädehoidosta tulee turvallisempaa, koska terveiden kudosten sädetys vähenee.

Uusi laite asennetaan vuonna 2023 avattavaan Siltasairaalaan.

Hoidosta hyötyvät Husin mukaan keuhko-, haima- ja maksasyöpäpotilaat ja myös muut potilaat, jotka saavat sädehoitoa vatsan ja lantion alueen pieniin kasvaimiin.

”Tekniikka mahdollistaa ainutlaatuisen tavan antaa kohdennettua sädehoitoa entistä tarkemmin, koska magneettikuvaus näyttää pehmytosissa olevan kasvaimen tietokonetomografiakuvaa tarkemmin ja hoitotilanteessa näkyvät muutokset anatomiassa ja kasvainalueen liike voidaan ottaa huomioon jokaisella hoitokerralla”, sanoo ylifyysikko, professori Mikko Tenhunen Husin Syöpäkeskuksesta tiedotteessa.

”Uudella laitteella voimme hoitaa monia sellaisia kasvaimia, joita Syöpäkeskuksessa ei ole aiemmin voinut sädehoidolla hoitaa. Samalla laajennamme syöpäpotilaiden käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja kaikkialla Suomessa.”

Uusi laite mahdollistaa sen, että lääkärit pystyvät tekemään entistä tarkempia sädehoitosuunnitelmia potilaalle. Tekniikka yhdistää sekä magneettikuvausta että sädehoitoa.

”Näitä yhdistämällä lääkäreiden on mahdollista antaa sädehoitoa aiempaa tarkemmilla hoitomarginaaleilla ja välttää potilaan tarpeetonta säteilyaltistusta erityisen haavoittuvissa ja riskialttiissa elimissä”, Tenhunen sanoo.

Tarkemman säteilyannostuksen myötä kerralla voidaan antaa suurempi annos kohteeseen. Myös tervettä kudosta säästyy ja kriittiset alueet pystytään välttämään tarkemmin. Laitetta käytetään monenlaisten kiinteiden kasvainten hoitoon erityisesti vatsan ja lantion alueella.