​Suomalainen terveysteknologia-alan yritys KAMU Health Oy on tuonut markkinoille uuden version astman omahoidon tueksi suunnitellusta palvelusta.

KAMU astma on suunniteltu helpottamaan omahoidon seurantaa ja yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa.

Nyt julkaistavassa älypuhelinsovellusversiossa käyttäjä voi kirjata oireet, lääkkeiden käytön ja oireita laukaisevat tekijät sekä PEF-mittauksen tulokset. Yrityksen mukaan vastaavaa maksutonta lääketieteellisen regulaation vaatimukset täyttävää digitaalista ratkaisua keuhkojen tilan seurantaan ei ole ollut tarjolla.

– Halusimme tarjota kokonaisvaltaisen ratkaisun, jonka avulla potilaat voivat seurata keuhkojensa tilaa kotioloissa. Säännöllinen seuranta voi antaa mielenrauhaa ja toisaalta auttaa hakeutumaan lääkäriin ajoissa, jos vointi lähteekin heikkenemään, sanoo KAMU Healthin perustaja ​Seppo Salorinne​ tiedotteessa.

Sovellus muodostaa käyttäjän tiedoista raportin, jonka voi ladata ja jakaa PDF-muodossa esimerkiksi lääkärille. Sovelluksen voi myös asettaa antamaan muistutuksia lääkkeiden ottamisesta ja päiväkirjamerkintöjen tekemisestä. Lisäksi KAMU tarjoaa paikallisen ennusteen säästä ja ilmanlaadusta, jotka vaikuttavat monen astmaatikon vointiin.

Hyksin iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri, professori ​Mika Mäkelä​ toimii KAMU:n neuvonantajana. Hän muistuttaa, että lääkärille potilaan hoitaminen on sitä helpompaa, mitä enemmän tietoa hänen tilastaan on saatavilla.

– KAMU:n tarjoama tieto on luotettavaa ja vertailukelpoista ja antaa kattavan kuvan potilaan tilasta. Näin lääkäri voi auttaa potilaitaan entistä paremmin myös ilman, että potilaan tarvitsee tulla vastaanotolle, sanoo Mäkelä tiedotteessa.

KAMU Asthma on kehitetty yhteistyössä potilasjärjestöjen ja hoitohenkilökunnan kanssa. Maksuton sovellus on ladattavissa iOS- ja Android-älypuhelimille 18:ssa Euroopan maassa, muun muassa Pohjoismaissa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa. Käyttäjä voi valita sovelluksen kieleksi suomen, englannin tai saksan.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.