Suomalainen Nightingale Health kertoo keksineensä keinon ennustaa koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin vakavuutta ennestään terveellä ihmisellä ennen kuin hän on edes saanut virusta. Ennuste perustuu yhtiön kehittämään veritestiin.

Testin kehittämisessä on hyödynnetty maailman suurinta ihmispopulaatiotutkimusta, Britannian biopankkia (UK Biobank). Kehitystyössä on analysoitu yli 100 000 biopankissa olevaa näytettä.

Ajatuksena on, että riskiryhmään kuuluvat voidaan tunnistaa ajoissa ja suojata heitä epidemialta muita tarkemmin. Terveille vähintään 50-vuotiaille kehitetty testi on tulossa markkinoille syksyllä.

Testiä suunnataan aluksi erityisesti suurten yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön, jotta covid-19-taudille erityisen herkkiä työntekijöitä voidaan tunnistaa ja antaa heille esimerkiksi ohjeita jatkaa etätöissä muita pidempään.

Testillä taudille vähemmän herkiksi todetut voisivat puolestaan esimerkiksi palata toimistotöihin aiemmin. Näin autetaan lieventämään myös koronakriisin taloudellisia vaikutuksia.

Osa yli 100 000 biopankkiin näytteensä antaneesta sai covid-19-taudista niin vakavia oireita, että joutui kevään 2020 aikana sairaalaan. Nightingalen tekemän tutkimuksen analyyseissa tunnistettiin ”molekyylisormenjälki”, jonka kantajilla on 5–10-kertainen riski saada covid-19-taudista hyvin vakavia oireita.

Veren biomarkkereita, joista molekyylisormenjälki koostuu, ei ole aiemmin tunnistettu covid-19-taudin riskitekijöiksi. Se, että markkereita on useita, kasvattaa testin luotettavuutta.