Turkulainen infektiotautien diagnostiikkaan keskittyvä Abacus Diagnostica on kehittänyt yhdistelmätestin, jolla näkee yhdellä testauksella on potilaan oireiden takana koronavirus vai influenssa.

Jo aiemmin Abacuksen tuotevalikoimaan kuulunut hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten yhdistelmätesti on uudistettu niin, että influenssa- ja RS-virukset tunnistava testi täydentyy nyt SARS-CoV-2-viruksella. Yritys arvioi, että testin ensimmäiset validointierät tulevat suomalaisiin laboratorioihin lokakuussa .

Influenssaa ja RS-virusta esiintyy lähinnä talvikuukausina, mutta koronaviruksen suhteen tulevan talven tapausmääriä ei kukaan osaa ennustaa. Aiempina talvina laboratorioiden testauskapasiteetti on ollut koetuksella ilman koronaakin, joten influenssakauden lähestyminen lisää jo nyt äärirajoilla toimivien laboratorioiden painetta entisestään.

– Koronaa testataan tällä hetkellä paljon ja hyvä niin. On kuitenkin vaara, että näiden muiden virusten aiheuttamat taudit jäävät piiloon ja hoito viivästyy. Olisi kaikkien etu saada yhdellä testillä tietoa muustakin kuin koronavirusinfektiosta, sanoo Abacuksen toimitusjohtaja Erno Sundberg tiedotteessa.

Koronatestistä saatu negatiivinen tulos ei kerro potilaan oireilun syytä, joten oireiden jatkuessa tai pahentuessa potilas voidaan ohjata uudestaan laboratorioon näytteenottoon: uusi ajanvaraus, uusi näyte, uusi analyysi. Abacuksen yhdistelmätestillä voidaan yhdestä näytteestä, yhdellä määrityksellä selvittää, onko potilaan oireiden aiheuttaja influenssa A tai B, RS-virus vai covid-19. Yhdistelmätestillä voidaan siis säästää sekä potilasta että näytteenoton ja testauslaboratorioiden resursseja.

Kaikki Abacuksen valmistamat testit, covid-19 ja uusi yhdistelmätesti mukaan lukien, analysoidaan yrityksen omalla PCR-teknologiaan perustuvalla GenomEra-testijärjestelmällä. Määrityksistä saadaan tuloksia jo reilussa tunnissa. Monet Suomen keskussairaaloiden laboratorioista käyttävät Abacuksen covid-19-testiä etenkin kiireellisiin näytteisiin kuten sairaalahenkilökunnan testaukseen, yhtiöstä kerrotaan. Abacuksen covid-19-testi sai Euroopan laajuisen myyntiluvan heinäkuussa.