Helsinkiläinen Nanoksi Finland on tuonut markkinoille itsedesinfioivan, huonevaloa hyödyntävän pinnoitteen, joka vähentää virusten ja bakteerien määrää pinnoilla ja sisäilmassa.

Pinnoitteesta voi olla merkittävä hyöty koronaepidemiassa, sillä tutkimusten mukaan koronavirus tarttuu paitsi pisaratartuntana, myös pinnoilta.

Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi.

– Valokatalyysissä käynnistetään valon avulla kemiallinen reaktio, jossa ilman hapesta ja vesihöyrystä reaktiossa muodostuvat happiradikaalit reagoivat pinnalla olevien mikrobien kanssa ja tuhoavat ne katkomalla niiden orgaanisten molekyylien hiili-vety-sidoksia. Reaktioon tarvitaan katalyyttinä toimiva aine, titaanidioksidi. Menetelmää käytetään yleisesti myös puhdistettaessa vettä ja ilmaa erilaisista haitta-aineista, Nanoksin pinnoitteiden kehitystyöstä vastaava tutkija, fyysikko Pasi Keinänen kertoo.

Katalyysipinnoite tuhoaa yhdessä valon kanssa viruksia, bakteereja, homeitiöitä ja muita haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Pinnoite on ollut Nanoksilla myynnissä kolmen vuoden ajan.

Tampereen yliopiston tutkimus on vahvistanut, että Nanoksin pinnoitteet toimivat. Laaduntarkastusyhtiö SGS Groupin selvitys puolestaan osoittaa, että Nanoksin käyttämä katalyysimateriaali tuhosi normaalissa huonevalossa 98 prosenttia influenssaviruksista kahdessa tunnissa.

– Sekä influenssa- että koronavirus ovat rakenteeltaan samankaltaisia vaipallisia viruksia. Vaikka emme vielä koronaviruksen vaarallisuuden vuoksi voi suorittaa sillä laboratoriokokeita, teknologiamme tulisi vaikuttaa myös koronavirukseen samalla lailla kuin influenssa A -virukseen, Pasi Keinänen jatkaa.

– Tuhoamisnopeuteen toki vaikuttavat sekä valon intensiteetti että mikrobien määrä. Jos pinnalla on paksu likakerros, se puhdistuu hitaammin, hän toteaa.

Itsedesinfioivasta, pelkkää huonevaloa hyödyntävästä pinnoitteesta voi olla merkittävä hyöty vallitsevassa koronavirusepidemiassa. Pinnoite on nopea asentaa, ja kuivuessaan se muodostaa pinnalle näkymättömän, joustavan ja hengittävän suojan. Pinnoite aktivoituu jo vuorokauden sisällä pinnoitustöiden aloittamisesta.

– Tutkimukset osoittavat koronaviruksen selviytyvän erilaisilla pinnoilla jopa useita päiviä. Valokatalyysi soveltuu erittäin hyvin pintojen jatkuvaan desinfiointiin ilman kemikaaleja. Pinnoitteen lisäksi tarvitaan vain valoa, Nanoksin toimitusjohtaja Jukka Laks kertoo.

Valokatalyyttisia pinnoitteita on käytetty jo vuosia rakennusten ulkopinnoilla kuten seinissä ja ikkunoissa pitämään ne puhtaana. Sisätiloissa pinnoitteita on aikaisemmin käytetty harvoin, mutta uuden sukupolven pinnoitteet tuhoavat mikrobeja myös sisällä.

– Varhaiset valokatalyyttiset materiaalit tarvitsivat toimiakseen auringon uv-valoa. Ruiskutettavat, uuden sukupolven valokatalyyttiset materiaalit kuitenkin aktivoituvat jo näkyvästä valosta. Jos valossa pystyy lukemaan kirjaa, valo riittää pitämään valokatalyyttisen pinnan vapaana mikrobeista, Laks jatkaa.

Titaanidioksidikatalyytin seostaminen muilla materiaaleilla on mahdollistanut tuotekehitystä uultravioletti-aallonpituusalueelta näkyvän valon aallonpituuksien puolelle. Parhaiten pinnoite toimii toistaiseksi sinisen valon aallonpituusalueella, joka on näkyvän valon spektrillä violettia lukuun ottamatta lähimpänä uv-valon aallonpituutta. Pasi Keinäsen mukaan kehitys etenee kuitenkin siihen suuntaan, että muutkin aallonpituusalueet toimivat reaktion käynnistäjinä entistä paremmin.

Valokatalyysipinnoitteen tehoa voidaan lisätä tähän tarkoitettujen valaisimien avulla. Nanoksi tekeekin yhteistyötä myös ledivaloja tuottavien yritysten sekä muiden valokatalyyttisia materiaaleja kehittävien tahojen kanssa Suomessa ja ulkomailla.

– Sininen valo ei ole ihmiselle kovin miellyttävä, mutta sinistäkin ledivaloa voidaan käyttää reaktion nopeuttamiseen tilassa vaikkapa sillä aikaa kun siellä ei oleskele kukaan, Keinänen sanoo.

Katalyysipinnoitteita on käytetty useissa kiinteistöissä, joissa on todettu sisäilmaongelmia, sillä pinnoite yhdessä valon kanssa puhdistaa myös huoneilmaa.

– Ilma kiertää yleensä huoneen keskeltä ylös kattoon ja seiniä pitkin takaisin alas. Kun sisäilma osuu valoa saavaan katalyysipinnoitettuun pintaan, mikrobit puhdistuvat ilmasta. Tämän vuoksi kohteissa, joissa on sisäilmaongelmia, pinnoitetaan yleensä seinien lisäksi katto, Jukka Laks selittää.

Valokatalyyttisissa pinnoitteissa käytettävä titaanidioksidi on myrkytöntä ja turvallista ainetta, jota käytetään yleisesti muun muassa elintarviketeollisuudessa, maaleissa, hammastahnoissa, aurinkovoiteissa ja makeisissa. Nanoksin pinnoitteet soveltuvat useille eri pintamateriaaleille. Ne voidaan levittää uudiskohteisiin tai jälkiasennuksena.

Nanoksin katalyysipinnoitetta hyödynnetään jo esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa yhdessä ledivalon kanssa. Samanlaista ratkaisua on käytetty myös Göteborgin keskussairaalassa, Helsingin suomalais-venäläisessä koulussa, Finnsementin tehtaalla sekä vanhusten hoitokodeissa, huoltoasemilla, päiväkodeissa, muissa kouluissa, hammaslääkäriasemilla ja apteekeissa.

Jukka Laksin mukaan pinnoitteen avulla on onnistuttu vähentämään merkittävästi esimerkiksi norovirustapauksia yksittäisissä hoitokodeissa: vuosittaiset epidemiat ovat jääneet väliin.