Suomalaisen terveysteknologiayrityksen TherMidas Oy:n lääkinnälliseen lämpökuvantamiseen kehittämät järjestelmät on hyväksytty lääkinnällisen käyttöön Yhdysvalloissa. Lämpökuvausjärjestelmää käytetään esimerkiksi diabeteksen hoidossa.

Nyt saatu käyttölupa mahdollistaa yhteistyön amerikkalaisten sairaaloiden, klinikoiden ja yliopistojen kanssa.

–Tätä kautta saamme tärkeää paikallista kliinistä lisänäyttöä järjestelmien hyödyistä esimerkiksi diabeteksen terveyshaittojen ennaltaehkäisyssä, TherMidas Americasin toimitusjohtaja Karo Kujanpää sanoo yhtiön tiedotteessa.

Yhdysvalloissa diabeteksen hoitoon kuluu vuosittain arviolta yli 465 miljardia dollaria (Diabetes Care 2018 Dec) ja kulut ovat jatkuvassa kasvussa.

Euroopassa TherMidas sai lämpökuvantamiseen CE-hyväksynnän vuonna 2018.

Suomessa lämpökuvantamisen käyttö on laajentunut tehdyn tutkimustyön myötä ja lämpökuvantamista käytetään monissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa diabeteksen aiheuttamien jalkamuutosten havainnoinnissa ja myös verisuonikirurgiassa.

TherMidaksen järjestelmäkokonaisuus sisältää kuvantamisyksikön, joka on kytkettävissä sairaalan tai klinikan tietoverkkoon. Lämpökuvien analysointi ja raportointi on mahdollista kaikilta verkkoon kytketyiltä työasemilta.

Ratkaisu mahdollistaa lämpökuvantamisjärjestelmän hyödyntämisen myös perusterveydenhuollossa ja tulevaisuudessa myös kotisairaanhoidossa.

Sertifiointi mahdollistaa TherMidasin järjestelmien myynnin ja markkinoinnin Yhdysvalloissa ja on siten yritykselle merkittävä avaus alueen markkinoille.

Myynnin ja markkinoinnin lisäksi yritykselle on tärkeää päästä verkostoitumaan Yhdysvaltojen terveydenhuollossa.

Kujanpään mukaan yhtenä tavoitteena on saada lämpökuvantaminen sairausvakuutuskorvauksen piiriin Yhdysvalloissa, jolloin sen käyttö potilaalle tulee aiempaa taloudellisemmaksi.

-Olemme lämpökuvantamisen alalla ladun avaajia monilla tavoin, Kujanpää sanoo.

Verisuonikirurgi Arjaleena Ilo Oulun yliopistollisesta sairaalasta on väitellyt lämpökuvauksesta joulukuussa 2020.