Suomessa tehty tutkimus osoittaa, että Parkinson-potilaiden suolistomikrobimuutokset ovat pysyviä ja Prevotella-bakteerien määrä vaihtelee nopeasti ja hitaasti etenevän taudin potilailla.

​Husin ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusryhmät todistivat ensimmäisenä maailmassa suolistomikrobiston muutokset Parkinsonin taudin potilailla vuonna 2014. EBioMedicine-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että ensimmäisessä tutkimuksessa havaitut muutokset olivat edelleen nähtävissä kaksi vuotta myöhemmin. Lisäksi selvisi, että mikrobisto eroaa nopeasti ja hitaasti etenevän Parkinsonin taudin potilailla.

– Havainto on tärkeä sen vuoksi, että taudin etenemistä ei ole voitu aiemmin ennustaa, mutta se voi tulla mahdolliseksi, ja lääketutkimusta pystytään jatkossa kohdentamaan paremmin nopeasti etenevän taudin hidastamiseen, kertoo Husin neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans tiedotteessa.

Ihmisen suolistossa on 500–1 000 erilaista bakteerilajia, jotka osallistuvat aktiivisesti elimistön normaaliin toimintaan. Nykytiedon mukaan muutokset bakteeriston koostumuksessa voivat olla jopa sairauksien perimmäinen syy.

– Parkinson-potilailla on normaalia vähemmän Prevotella-nimisiä bakteereita, ja nopeasti etenevän tautimuodon potilailla niiden määrä oli erityisen matala.

Prevotella-bakteereiden merkitystä Parkinsonin taudin kannalta ei vielä tiedetä, mutta niillä on mahdollisesti rooli suolen seinämän limakerroksen koostumukseen ja toimintaan liittyen.

– On saatu viitteitä, että Parkinson-potilailla olisi häiriötä suolen seinämän limakerroksen toiminnassa. Sen vuoksi suolen sisältä voisi päästä helpommin haitallisia aineita kudoksiin ja verenkiertoon, esimerkiksi ympäristömyrkkyjä.

Toiseksi havaittiin, että Parkinson-potilailla oli normaalia enemmän bifido- ja maitohappobakteereita.

– Vielä ei tiedetä miksi näin on. Mutta tämä ei ainakaan selity sillä, että Parkinson-potilaat käyttäisivät enemmän probiootteja, jotka tyypillisesti sisältävät maitohappo- tai bifido-bakteereita.

Tutkimusryhmän seuraavana tavoitteena on selvittää, millä tavalla suolistomikrobiston toiminta on erilaista nopeasti etenevää Parkinsonin tautia sairastavilla.

– Toivottavasti tulevaisuudessa pystyttäisiin vaikuttamaan tiettyihin Parkinsonin taudin oireisiin muokkaamalla mikrobistoa ulostesiirroin. Tällaisesta mahdollisuudesta on saatu lupaavia tuloksia eläinkokeissa.

Omaan suolistomikrobistoon voi vaikuttaa monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää paljon kasviksia ja kuituja mutta vähemmän lihaa, liikunnalla sekä välttämällä liiallista antibioottien käyttöä.