Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan perinnölliseen riskiryhmään kuuluvilla lapsilla, jotka syövät runsaasti kauraa, vehnää tai ruista, on muita suurempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste eli muodostaa taudin kehittymiselle tyypillisiä vasta-aineita.

Tutkimuksessa viljojen saanti ei kuitenkaan ollut yhteydessä varsinaiseen tyypin 1 diabetekseen sairastumiseen, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus, joka antaa viitettä siitä, että lapsen viljojen saannilla voi olla yhteys tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiselle.

Yhteys näkyi myös, kun huomioitiin lapsen energiansaanti, lapsen sukupuoli ja perinnöllinen sairastumisriski.

–Tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää, altistaako viljojen käyttö todella diabetekselle, vai onko kyseessä sattuman seurauksena saatu väärä löydös tai selittääkö havaittua yhteyttä jokin ihan muu vielä tunnistamaton tekijä, toteaa THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Tutkimukseen rekrytoidaan edelleen lapsia, joilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Tutkimus on osa suomalaista DIPP-tutkimusta (Finnish Type 1 Diabetes Prediction and Prevention Study), jossa pyritään selvittämään erilaisia tyypin 1 diabeteksen suoja- ja riskitekijöitä.

Aihe on erityisen kiinnostava Suomessa, sillä tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on meillä maailman korkein, eikä taudin syitä ei vielä tunneta.

Tässä osatutkimuksessa seurattiin yli 5 000 Tampereen ja Oulun alueella vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta. Viljojen saanti laskettiin ruokapäiväkirjoista, joita täytettiin 1-7 kertaa kotona ja päivähoidossa kuuden ensimmäisen elinvuoden aikana.

Tutkimukseen rekrytoidaan edelleen lapsia, joilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen. Vain pieni osa perinnöllisesti alttiista sairastuu lopulta tyypin 1 diabetekseen.

Seurantatutkimukseen osallistuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lisäksi Tampereen, Helsingin, Oulun ja Turun yliopistot; Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistolliset sairaalat sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedekeskus.

Tutkimus julkaistiin eilen Jama Pediatricsin nettisivuilla.

Ravitsemussuositukset perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön, eikä tämä yksittäinen tutkimus muuta suosituksia. On vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että täysjyväviljojen ja ravintokuidun saannilla on paljon terveyshyötyjä.

Täysjyväviljat sisältävät runsaasti ravintoaineita, ja niiden runsas käyttö pienentää muun muassa todennäköisyyttä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Ravitsemussuosituksissa viljavalmisteita suositellaan leikki-ikäisille vähintään neljä annosta päivässä. Vilja-annoksella tarkoitetaan yhtä leipäviipaletta tai noin yhtä desilitraa keitettyä pastaa, riisiä tai puuroa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 13.8.2019

Lue lisää:

Suomalainen diabetes- ja keliakiatutkimus sai merkittävän rahoituksen Yhdysvalloista (MU 29.1.2019)

Tyypin 1 diabetesta sairastavat naiset päätyivät muita useammin raskauden keskeytykseen (MU 9.8.2018)

Koiran omistamisen on luultu suojaavan tyypin 2 diabetesta, mutta tutkijat joutuivat yllättymään – Miespuolisilla koiranomistajilla tautia on muita enemmän (MU 25.6.2019)

Ihmisestä peräisin olevista soluista tehtiin rasvakudosta: Saattaa auttaa lihavuuden hoidossa (MU 17.6.2019)