Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden perustama metabolomiikka-alan yritys Afekta Technologies nousi maailman viiden kärkeen hiljattain julkaistussa vertailussa. Startup-yrityskenttää globaalisti kartoittava StartUs Insights -palvelu valitsi lupaavimmat metabolomiikan ratkaisuja tarjoavat biotekniikka-alan startupit kaikkiaan 122 yrityksen joukosta eri puolilta maailmaa.

Afekta Technologies tarjoaa aineenvaihduntatuotteiden eli metaboliittien analytiikkaa erityisesti ravitsemus- ja elintarvikealalle. Sen kehittämän Fytovore-palvelun ideana on analysoida kasvipohjaisten elintarvikkeiden fytokemikaalipitoisuuksia ja sitä, miten niihin voidaan vaikuttaa erilaisilla prosessointimenetelmillä. Fytokemikaalit ovat kasvien tuottamia bioaktiivisia yhdisteitä, joita saadaan terveellisestä, kasviperäisestä ruokavaliosta.

"On ilahduttavaa havaita, että konseptimme ja keskittymisemme erityisesti elintarvikkeiden metabolomiikkaan on noteerattu ja nostettu esille tällä tavalla”, sanoo Kati Hanhineva, joka kuuluu yrityksen perustajatiimiin.

Hän on tehnyt tutkimus- ja kehitystyötä elintarvike- ja ravitsemustieteen metabolomiikan parissa ja toimii nykyisin tutkimusjohtajana Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä sekä elintarvikekehityksen professorina Turun yliopiston bioteknologian laitoksella.

Kasvipohjaiset elintarvikkeet vaikuttavat suoliston mikrobiston laatuun ja toimintaan.

"Afektan fokuksessa onkin myös metabolomiikka-analytiikan kehittäminen suoliston mikrobiston toiminnan ja terveysvaikutusten analysoimiseksi. Tähän liittyen olemme mukana kohta alkavassa 3DOmics-konsortiossa”, kertoo Afektan toimitusjohtaja Olli Kärkkäinen, joka toimii myös yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopiston farmasian laitoksella.

EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa 3DOmics-tutkimushankkeessa kehitettävällä teknologialla tutkitaan suolistomikrobien merkitystä tuotantoeläinten terveydelle ja voidaan osoittaa, millainen ravinto parhaiten suojaa eläimiä taudinaiheuttajilta. Mukana on tutkimuslaitoksia ja yrityksiä 11 maasta.