Suomalainen ensiapualan yritys Safedo on kehittänyt älyensiapukaapin, joka tuodaan markkinoille elokuun aikana. Sen tarkoituksena on parantaa ensiaputaitoja työpaikoilla sekä ehkäistä tilanteita, joissa ensiaputarvikkeita ei löydykään vahingon sattuessa.

Kaappi ilmoittaa viestillä työpaikan ensiapuvastaavalle, jos jokin tarvike loppuu tai sen käyttöpäivä vanhenee. Jos vastaava niin haluaa, kaapin voi automatisoida tekemään tarvikkeiden täydennystilaukset.

Lisäksi kaapin päälle sijoitetulta näytöltä voi katsoa opastusvideon kunkin varusteen, kuten painesiteen tai elvytyssuojan käyttöön. Näin vältetään tilanteita, joissa auttajat eivät osaakaan käyttää tarvikkeita oikein.

Safedon toimitusjohtaja Marko Parviaisen mukaan useimmilla työpaikoilla, joissa yrityksen edustajia on vieraillut, ensiapuvalmius ei ollut työturvallisuuslain ja työsuojeluhallinnon suosittelemalla tasolla. Hän arvioi, että valmius on saattanut keskimäärin heikentynyt.

Yhtiön mukaan koronapandemian aiheuttama komponenttipula viivästytti älyensiapukaapin kehitystä, mutta nyt Safedo yrittää tehdä siitä jopa ”kymmenien miljoonien kansainvälisen bisneksen”. Kaapin voi paitsi ostaa, myös liisata ”muutamalla kympillä” kuukaudessa. Kuukausihintaan sisältyy tuotteiden täydennystilaukset.

Vuonna 2005 perustetun Safedon liikevaihto on ollut viime vuosina kolmen miljoonan euron luokkaa.

Lue myös: