VTT kehittää virusantigeenien määritykseen perustuvaa nopeaa testausmenetelmää covid-19-infektion varhaiseen toteamiseen.

Pikatestin kehitystyöhön osallistuvat VTT:n lisäksi muun muassa Hus ja Helsingin yliopiston Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVac. Lisäksi hankkeeseen etsitään yhteistyökumppaneiksi alan kotimaisia yrityksiä.

Kehitteillä oleva pikatesti perustuu virusantigeenien määritykseen nenänielunäytteistä, ja sen avulla uusi koronavirus voitaisiin diagnosoida jo taudin aikaisessa vaiheessa. Testi suunnitellaan ainakin ensi vaiheessa terveydenhuoltohenkilöstön toteutettavaksi, mutta sen tulokset valmistuisivat huomattavasti nykytestejä nopeammin, jopa alle 15 minuutissa.

Uusi testi olisi myös kustannuksiltaan merkittävästi nykyisiä testejä edullisempi.

Testin vaatima vasta-ainekehitysprojekti on jo käynnistynyt VTT:llä, ja aikaisintaan testin ensimmäiset versiot voisivat valmistua syksyn aikana.

– Aloimme etsiä ratkaisuja vaikeaan tilanteeseen heti, kun kansainvälinen epidemiatilanne alkoi huonontua. VTT:llä on vahvaa vasta-aineiden kehittämiseen ja tuotantoon liittyvää osaamista sekä aiempaa kokemusta diagnostisten testien suunnittelusta. Meille oli luonnollista aloittaa nopeasti työt covid-19-vasta-ainekehityksen parissa, kertoo VTT:n Biosensors-tutkimustiimin päällikkö Leena Hakalahti.

Husin tutkimus on ollut vasta-ainekehityksessä tärkeässä roolissa, ja näytteet on saatu koronaviruksen aiheuttaman taudin sairastaneilta potilailta.

Hanketta toteutetaan läheisessä yhteistyössä Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden sekä Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVacin johtaja, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professorin Anu Kanteleen tutkimusryhmien kanssa. Molemmat professorit ovat myös Husin sivuvirkaisia ylilääkäreitä.

– Tutkimuksen edetessä projektissa kehitettäviä vasta-aineita pyritään hyödyntämään testauksen lisäksi myös koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa, toteaa Vapalahti.

Tutkimus uusien vasta-aineiden kehittämiseksi SARS-CoV-2-viruksen antigeeneille on aloitettu VTT:n omalla rahoituksella, mutta pikatestin kehittämiseen haetaan nyt aktiivisesti jatkorahoitusta ja yhteistyökumppaneita.

Testien ja niiden analysointiin tarvittavan laitteiston valmistus onnistuisi Suomessa VTT:n ja suomalaisyritysten voimin, ja kotimaisen tarpeen lisäksi niitä voitaisiin myydä myös ulkomaille.

– Pikatestin tarkoituksena on mahdollistaa testauskapasiteetin kasvattaminen ja varmistaa testien riittävä saatavuus myös epidemian jatkuessa, toteaa tutkimusalueen johtaja Jussi Paakkari VTT:ltä.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.