Turun yliopiston parodontologian professori Eija Könönen on palkittu hammaslääketieteellisen IADR-järjestön tutkijapalkinnolla. Palkinto myönnettiin Könöselle pitkäjänteisestä ja uraa uurtavasta suun mikrobiologiaan liittyvästä tutkimustyöstä.

Suubiologian Distinguished Scientist Award -tutkijapalkinto on yksi International Association for Dental Research (IADR) -järjestön vuosittain jakamista 17 tutkijapalkinnosta. Se on arvokkaimpia järjestön jakamia tunnustuksia. Palkinto annetaan tunnustuksena pitkäaikaisesta poikkeuksellisen korkeatasoisesta tutkimustyöstä.

IADR on maailman suurin hammaslääketieteen järjestö. Sillä on yli 10 000 jäsentä ympäri maailman. Järjestön tavoitteina on hammaslääketieteelliseen ja suun terveyteen liittyvän tutkimuksen edistäminen.

Könönen on hiljattain eläköitynyt parodontologian professorin virasta Turun yliopistossa. Hän on työskennellyt myös FINDOS-Turku -tohtoriohjelman johtajana ja IADR:n pohjoismaisen osaston (NOF) presidenttinä sekä osallistunut monien kotimaisten ja kansainvälisten komiteoiden toimintaan.

Könösen tutkijan ura suun mikrobiologian parissa sai alkunsa Kansanterveyslaitoksen Anaerobilaboratoriossa.

Könösen tutkimus erityisesti suun mikrobiston kehittymisestä varhaislapsuudessa ja suun mikrobiston monipuolisuuden ja vakauden merkityksestä immuunivasteelle on ollut uraa uurtavaa.

Hän on ollut kuvaamassa useita uusia bakteerilajeja. Laajat bakteeri- ja sylkiaineistot ovat mahdollistaneet pitkän tutkimuskaaren. Hän on myös ollut kehittämässä uusia diagnostisia menetelmiä suun terveyden tutkimukseen.

Könösellä on yhteensä 149 vertaisarvioitua julkaisua.

Viime vuonna IADR-palkinnon sai niin ikään suomalainen, sillä vuonna 2020 Kristiina Heikinheimo palkittiin suulääketieteen ja -patologian tutkijapalkinnolla.