Helsingin yliopiston kliinisen virologian professori Klaus Hedman sai kansainvälisen infektiotautidiagnostiikan kunniapalkinnon.

Hedman vastaanotti palkinnon Euroopan kliinisen virologian yhdistyksen (ESCV) kongressissa Edinburghissa.

Infektiotautidiagnostiikan kunniapalkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Palkinnon myöntämisperusteissa todettiin Hedmanin tehneen uraauurtavaa työtä infektiosairauksien diagnostiikan kehittämisessä ja niiden syntymekanismien selvittämisessä.

Hedman tunnetaan IgG-aviditeetti-mittauksen tuomisesta infektiotautidiagnostiikkaan – hän kehitti menetelmän 1980-luvun lopulla immunologi Ilkka Seppälän kanssa. IgG on yleisin veressä tavattavista vasta-aineluokista. Kun vasta-aineita määritetään perinteisin menetelmin, selvitetään niiden määrää. Aviditeetissa on kysymys vasta-ainemolekyylien laadusta, jolloin saadaan tietoon ensitartunnan ajankohta. Se tarkentaa tietoa tartuntahetkestä ja parantaa tautidiagnoosin luotettavuutta.

IgG-aviditeetin mittausta hyödynnetään muun muassa raskauden aikaisten infektioiden,kuten toksoplasman, sytomegaloviruksen (CVM) ja parvo- ja vihurirokon diagnostiikassa sekä myyräkuumeen ja rauhaskuumeen (EBV) määrityksissä. HIV:n ja virushepatiittien kohdalla on käyttö alkanut myöhemmin ja palvelee toistaiseksi lähinnä tutkimustyötä.

Hedman kehittää uudentyyppistä vieritestausmenetelmää

Nyt Hedman tutkii yhteistyökumppaneidensa kanssa muun muassa uusien virusten kliinistä merkitystä ja kehittää uudentyyppistä infektiotautien diagnostiikkaan soveltuvaa vieritestausmenetelmää.

– Olemme keksineet niin sanotun homogeenisen vieritestausmenetelmän, joka on nopeampi, helpompi ja huokeampi kuin nyt tarjolla olevat ratkaisut, Hedman kertoo Helsingin yliopiston tiedottteessa.

Hedman on myös mukana kansainvälisessä arkeo-virologian tutkimushankkeessa, jossa etsitään DNA-virusten ”sormenjälkiä” muinaisista ihmisjäänteistä.

– Olemme löytäneet virusgeenijälkiä 70 vuotta sitten edesmenneiden henkilöiden luista. Nyt selvitämme, kuinka kauas ajassa taaksepäin voidaan mennä: päästäänkö tutkimaan esimerkiksi faaraoiden aikaisia virustauteja?

Joko tutustuit? Mediuutisten sisältö ja tiedeuutisia osoitteessa Summa.mediuutiset.fi