Arvostetussa Science-lehdessä on julkaistu kaksi läpimurtotutkimusta koronaviruksen aiheuttaman vaikean covid-19 taudin syistä. Yhdessä ne selittävät lähes 14 prosenttia potilaiden syistä sairastua vaikeaan sairauteen.

Covid Human Genetic Effort (CHGE) tutkimuskonsortio kuvasi 3,5 prosentilla sairastuneista varhaisvaiheen viruksia vastaan suunnatun interferonivasteen geneettisen, usein muuten oireettoman, mutta eri geenien toimimattomuuteen johtavan puutoksen.

Löydös johdatti tutkijat toisen mekanismin jäljille. Interferonivasta-aineita oli vaikeasti sairastuneista 10,5 prosentilla jo ennen covid-19 sairastumistaan. Heistä yli 95 prosenttia oli miehiä.

Covid-19 sairastamattomista vain muutamilta löydettiin interferonivasta-aineita ja lieväoireisen sairauden läpikäyneiltä ei keneltäkään. Tällaisten omaa puolustusjärjestelmää vastaan hyökänneiden vasta-aineiden yleisyys kasvoi iän myötä.

Tämä tarjoaa tutkijoiden ensimmäisen selityksen sille, miksi etenkin miehet ja vanhukset ovat vaikealle sairaudelle alttiita.

Toipuneiden veriplasma voi osoittautua vaaralliseksi.

Tutkimuksista Suomessa tiedottaneen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin mukaan löydökset auttavat löytämään tehokkaita hoitoja SARS-CoV-2-virusta vastaan.

Osa nykyisin tutkittavista hoidoista, kuten toipuneiden veriplasma, voinee osoittautua vaaralliseksi, Hus sanoo.

– Todennäköisesti SARS-CoV-2 on niin vaarallinen, koska siltä puolustautuminen on poikkeuksellisen riippuvaista toimivasta interferonivasteesta, tutkimuksessa mukana ollut osastonylilääkäri Mikko Seppänen Uuden lastensairaalan Harvinaissairauksien yksiköstä kommentoi tiedotteessa.

Kansainvälisessä yhteistyössä tehdyissä tutkimuksissa oli mukana noin 1 700 potilasta.