Uuteen hopeapolymeeriteknologiaan perustuva käsidesivaahto puree superbakteereihin ja alustavien tutkimusten mukaan myös koronaviruksiin. Teknologia on patentoitu yli 140 maahan.

Kun Nollan käsidesivaahtoa levitetään kädelle, hopeaionit tunkeutuvat virusten ja bakteerien rakenteeseen ja tuhoavat ne. Skotlantilainen BluTest Laboratoriosin tutkimuksissa on yrityksen mukaan vahvistunut, että tuote tehoaa kaikkia koronaviruksia vastaan, mukaan lukien uutena koronaviruksena tunnettuun Sars Cov 2:een.

Testeissä Nollan käsidesivaahdolle myönnettiin EN14476-standardi, mikä tarkoittaa sen tehoavan koronan lisäksi tehokkaasti muihinkin vaipallisiin viruksiin. Tällaisia viruksia ovat muun muassa Hepatiitti C ja B, Ebolaa aiheuttava Filoviridae Flavivirus, tuhkarokko, rabies sekä HIV.

Yksi tuotteen kehittelyvaiheen neuvonantajista on ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektiotautien ylilääkäri Veli-Jukka Anttila.

Koska tuote on alkoholiton, Anttila näkee siinä muitakin hyötyjä.

– On paikkoja kuten muun muassa tietyt mielenterveysyksiköt ja päihdepotilaiden hoitopaikat, joissa alkoholipohjaisten käsihuuhteiden käyttö edellyttäisi valvontaa ja siksi alkoholittomia käsihuuhteita voitaisiin käyttää näissä tiloissa.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran huhtikuussa 2020.

Suomessa Nolla valmistaa aktiiviainetta Helsingin Viikissä ja myöhemmin myös käsidesivaahtoa toisella, Etelä-Suomeen avattavalla tehtaallaan.

Viikin tehdas pystyy valmistamaan tällä hetkellä yli 1 000 tonnia käsidesin aktiiviaineita vuodessa. Nollan kehittämällä teknologialla valmistavat alkoholitonta käsidesivaahtoa Suomessa myös Berner ja SIM Finland sekä yksi alihankintatehdas Latviassa. Lähikuukausien kuluessa tehtaat pystyvät toimittamaan käsidesiä yhteensä yli 20 tonnia vuorokaudessa, arvioi Nollan perustaja ja teknologian kehittäjä, tekniikan lisensiaatti Jyri Nieminen.

Suomessa käsidesituote tulee porrastetusti markkinoille apteekkeihin ja kauppoihin tästä päivästä alkaen.

Nollan tuotanto painottuu alkuvaiheessa tuotannon käsidesiin, mutta teknologialla on sadoittain muitakin käyttökohteita pintojen desinfioinnista tekstiilien pinnoittamiseen.

– Esimerkiksi sairaaloiden käytetyt lakanat, pyyhkeet ja muut tekstiilit voidaan pinnoittaa niin, että ne tappavat superbakteereja 99,99-prosenttisesti.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.