Diabeetikot, korkeasta verenpaineesta kärsivät ja astmaatikot usein mittaavat terveyden­tilaansa myös kotona ja kirjaavat tulokset itse muistiin. Verensokeritasojen ja verenpaineen muutoksia käydään yhdessä läpi terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolla.

– Näitä kotona tehtävien mittausten tuloksia kirjataan yhä aika paljon paperille. Paperirutiinit vievät vastaanotolla aikaa, ja toisinaan muistiinpanot katoavat tai unohtuvat kotiin. Meidän digitaalisen ratkaisumme avulla potilas kirjaa tulokset älypuhelinsovellukseen, josta data kulkee pilvipalvelun kautta suoraan terveydenhuollon ammattilaisille, Glucostratuksen toimitusjohtaja Pekka Mäkelä kertoo.

Erityisesti verensokeria mitatessa on usein jo mahdollista, ettei potilaan tarvitse kirjata tuloksia edes itse, vaan ne voi siirtää suoraan mittalaitteesta sovellukseen esimerkiksi ­bluetoothin välityksellä.

Koska potilas saa verensokerimittarin ja testiliuskat yleensä terveydenhuollosta, myös tekniikan uusiminen on keskitettyä ja tekninen harppaus vaikkapa bluetoothin käyttöön voidaan ottaa laajalle käyttäjäjoukolle kerralla.

Verenpainemittarin potilas sen sijaan on yleensä ostanut itse. Siksi mittarikanta uudistuu hitaammin. Astmaatikkojen puhallusmittareissa taas ei usein ole lainkaan elektroniikkaa, joka mahdollistaisi mittausdatan automaattisen siirron.

Kuten nimikin antaa ymmärtää, Glucostratus aloitti toimintansa diabeetikkojen verensokerimittauksista. Sitten mukaan tulivat kohonneen verenpaineen ja viimeisimpänä astmapotilaiden mittaustulosten digitalisointi.

Onko tontti vielä laajenemassa?

– Kartoitamme mahdollisuuksia, mutta nämä mainitsemani sairaudet ovat perusterveydenhuollon 'kolme isoa', joihin voimme tarjota ratkaisun yhdessä paketissa, Mäkelä sanoo.

Eri maiden markkinoille ei noin vain rynnätä.

Glucostratuksen teknologia tarjoaa ratkaisun nimenomaan kotona tehtäviin mittauksiin. Esimerkiksi korkealle kolesterolille ei ole kotimittausta, joten esimerkiksi siihen ei laajenneta.

Terveydenhuollon tarkka sääntely ja järjestelmien erot aiheuttavat sen, että eri maiden markkinoille ei noin vain rynnätä. Toistaiseksi Glucostratus on toimittanut järjestelmiään vain Suomeen. Ulkomaiden markkinoista kiinnostavat ensimmäisenä muut Pohjoismaat, joiden toiminta­ympäristö muistuttaa Suomea.

Onko alalla paljon kilpailua?

– Isot yritykset keskittyvät usein isoihin kokonaisuuksiin, kuten etävastaanottojärjestelmiin. Siellä on kovempi kilpailu. Erikoistuminen on meidän etumme.

Lue myös: